Mitt i Västerort

”Pensionäre­rnas tur” – M vill ge rabatt till äldre

En tigt biljett avgiftsfri prissänkt för pensionäre­r. eller sommar- krafDet föreslår Moderatern­a i Region Stockholm i sin skuggbudge­t inför nästa år. – Nu är det pensionäre­rnas tur, säger Kristoffer Tamsons (M).

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Den nya S-ledda majoritete­n i Region Stockholm har enats om att permanenta det avgitsfria sommarlovs­kort för barn och ungdomar som infördes på prov 2022.

Om Moderatern­a fick bestämma skulle barn- och ungdomskor­tet istället ersättas med ett tillfällig­t sommarkort för pensionäre­r under 2023.

– Väldigt många äldre har suttit instängda under pandemin och en del har inte hittat tillbaka till kollektivt­raiken. Vi vill göra en prova-på-kampanj riktad mot äldre, som en del i återstarte­n av kollektivt­raiken, säger Kristoffer Tamsons (M), opposition­sregionråd.

Det så kallade ”frihetskor­tet” skulle minska ensamheten bland äldre och antingen bli gratis eller kratigt prissänkt – beroende på hur stor del av sommaren och vilka åldrar som skulle inkluderas, förklarar han.

”På bekostnad av barnen”

Det nya traikregio­nrådet Anton Fendert (MP) avfärdar M-förslaget:

– En sådan satsning skulle ske på bekostnad av barnoch ungdomar vilket vore väldigt olyckligt. Det blir också missriktat etersom pensionäre­r har har behov av billigare resor året runt, inte bara på sommaren, säger han.

Den nya majoritete­n har lovat att se över hela biljettstr­ukturen, med målet att bland annat pensionäre­r ska få billigare resor längre fram under mandatperi­oden.

Kristoffer Tamsons (M) tror mer på sitt eget förslag:

– Man kan inte lova allt åt alla och det är klokare att göra tidsbegrän­sade satsningar. Nu är det de äldres tur, det tror jag även att ungdomar kan hålla med om, säger han.

Vi vill göra en provapå-kampanj riktad mot äldre, som en del i återstarte­n av kollektivt­rafiken.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? KRISTOFFER TAMSONS (M), opposition­sregionråd.
FOTO: PRESSBILD KRISTOFFER TAMSONS (M), opposition­sregionråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden