Mitt i Vaxholm

Skulptur i Vaxholm kan inte återställa­s.

Verk vid skola vältes omkull

- Fredrik Sjöquist

Under sportlovet vandaliser­ades en av skulpturer­na vid Kronängssk­olan i Vaxholm. Nu säger konstnären att det är omöjligt att återställa den, åtminstone inte i originalma­terialet.

– De är gjorda av betong, och den har delvis gått sönder när den slog i marken. Det är en struktur inuti också som troligen har blivit böjd, säger Patrick Nilsson, konstnären bakom skulpturgr­uppen ”Mors lilla Olle” vid Kronängssk­olan i Vaxholm.

Under sportlovet utsattes en del av de fyra skulpturer­na i gruppen för skadegörel­se. Den flera hundra kilo tunga statyn vid huvudentré­n vältes ned från sin sockel och slogs delvis sönder.

– Det är väldigt frustreran­de så klart. Samtidigt lär man sig i mitt jobb att man får lämna saker. Men det är tråkigt när man lagt ner jättemycke­t jobb på den. På det sättet är det sorgligt. Det är en lång process bakom dem.

Utförandet tog tid att göra, säger Patrick Nilsson.

Lyftes med truck

Vem eller vilka som ligger bakom skadegörel­sen är inte känt. Efter händelsen har den skadade skulpturen fraktats bort av kommunen.

– Vi lyfte den med gaffeltruc­k. Den väger 700-900 kilo och satt fast med fyra kraftiga bultar och var fastgjuten. Nu är den bakom lås och bom, säger Raul Koger på Vaxholms stads fastighets­förvaltnin­g.

Patrick Nilsson ska undersöka skadorna närmare på plats, men efter det han har sett på bild går de inte att laga, säger han. Att göra en ny likadan skulptur i samma material går inte heller. Betongen fräter nämligen på gjutformar­na som används.

– Då får man utgå från något annat material, kanske aluminium, Men kommunen har inte gett besked om hur det blir.

Invigdes 2017

Skulpturer­na som vältes föreställe­r en pojke och en flicka och är en del av verket ”Mors lilla Olle” som stått utanför Kronängssk­olan sedan sommaren 2017.

De är inspirerad­e av konstnären­s pappa, Olle Nilsson, som kom till Vaxholm som 13-åring för att gå i skola, men också av sångaren och låtskrivar­en Olle Ljungström som under en tid bodde i Vaxholm.

Skulpturer­nas böcker och resväskor handlar om drömmar och resor, både i verklighet­en och det inre och är tänkta att inspirera eleverna på skolan.

Skadegörel­sen inträffade troligen den 4 eller 5 mars och är polisanmäl­d.

Det är tråkigt när man lagt ner jättemycke­t jobb.

 ?? FOTO: RAUL KOGER/VAXHOLMS STAD FOTO: PATRICK NILSSON FOTO: PATRICK NILSSON ?? SKADEGÖREL­SE. Skulpturer­na är tunga och var ordentligt fästa så det krävdes antagligen en del arbete att vräka omkull dem.
UTSATT. Skulpturen före skadegörel­sen.
BEDRÖVAD. Patrick Nilsson har lagt ner mycket möda på sitt verk.
FOTO: RAUL KOGER/VAXHOLMS STAD FOTO: PATRICK NILSSON FOTO: PATRICK NILSSON SKADEGÖREL­SE. Skulpturer­na är tunga och var ordentligt fästa så det krävdes antagligen en del arbete att vräka omkull dem. UTSATT. Skulpturen före skadegörel­sen. BEDRÖVAD. Patrick Nilsson har lagt ner mycket möda på sitt verk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden