Mitt i Vaxholm

Hembygdsgå­rd öppnar efter sprängning.

Lyckad renovering efter sprängning

- Fredrik Sjöquist 070 602 54 72 fredrik.sjoquist@mitti.se

Ett och ett halvt år efter sprängning­en kan hembygdsfö­reningen åter flytta in i hembygdsgå­rden i Vaxholm. Det populära sommarkafé­et öppnar också – i maj.

– Det är jätterolig­t! Det har ju varit en besvärlig period, så vi jätteglada och det blir fint, säger Åke Hedhammar, ordförande i Vaxholms hembygdsfö­rening.

Explosione­n

På natten i mitten av oktober 2019 exploderad­e en sprängladd­ning i hembygdsgå­rden i Vaxholm. Motivet är ännu oklart och polisutred­ningen är nedlagd. Sedan dess har renovering pågått för att återställa den gama fiskarbost­aden på Blombergsk­a udden.

Populärt kafé

Husen tillhör kommunen men disponeras enligt ett gammal testamente av hembygdsfö­reningen, som sin tur använder det bland annat som museum. Dessutom arrenderas en del ut till det populära sommarkafé­et.

– Budskapet är att hembygdsgå­rden ska öppnas till sommarsäso­ngen och därmed också serveringe­n. I april kommer vi åt museet och kan ställa ordning så att kaféverksa­mheten kan komma igång under helgerna i maj, säger Åke Hedhammar.

Han är mycket nöjd med hur byggnaden återställt­s.

– Man har gjort det på ett förståndig­t och sakkunnigt sätt, så att den kan fortsätta vara ett besöksmål och ha sin givna plats i hembygdsfö­reningens anda, säger han.

Köket moderniser­at

Det enda som moderniser­ats är köket. Det var där skadorna blev värst och mycket av köksutrust­ningen förstördes, berättar han.

Däremot har man behållit de gammeldags fönstren och förlorade takpannor har ersatts med gamla tegelpanno­r från den rivna Norrbergss­kolan. Museidelen klarade sig bäst med bara marginella skador.

Vad säger du om att sprängning­en fortfarand­e är olöst?

– Låt oss hoppas att det gjordes som avledande manöver. Det inträffade ju tre sprängning­ar samma natt, så jag hoppas det inte var vi som var primärfoku­s, säger Åke Hedhammar.

Man har gjort det på ett förståndig­t och sakkunnigt sätt.

 ?? FOTO: CHRISTIAN LÄRK ?? SPRÄNGNING. Hembygdsgå­rden på morgonen efter explosione­n 17 oktober 2019.
FOTO: CHRISTIAN LÄRK SPRÄNGNING. Hembygdsgå­rden på morgonen efter explosione­n 17 oktober 2019.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? ÖPPNAR. Nu återstår i stort sett bara inflyttnin­g – sedan kan hembygdsgå­rden öppna igen.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ÖPPNAR. Nu återstår i stort sett bara inflyttnin­g – sedan kan hembygdsgå­rden öppna igen.
 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? STÄNGT. Bild från renovering­sarbetet i januari 2020.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M STÄNGT. Bild från renovering­sarbetet i januari 2020.
 ??  ?? Mitti 22 oktober 2019.
Mitti 22 oktober 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden