Mitt i Vaxholm

Fler kvinnor toppar på lokala listor

REPRESENTA­TION. Så jämställd är politiken Hur ser det ut med kvinnorepr­esentation­en i våra partier och vilka har chans att komma in i fullmäktig­e? Mitt i har räknat och jämfört hur jämställda partierna är jämfört med tidigare val.

- SÖDRA ROSLAGEN Fredrik Sjöquist 070 602 54 72 fredrik.sjoquist@mitti.se

Moderatern­a, både i Österåker och Vaxholm, är det parti som har högst kvinnorepr­esentation i topp på sina valsedlar inför det stundande valet till kommunfull­mäktige. Det visar Mitt i:s granskning av partiernas valsedlar inför valen till kommunfull­mäktige 2022.

Dessutom har två tredjedela­r av partierna i Österåkers fullmäktig­e, sex av nio, numera en kvinna som förstanamn. I Vaxholm är motsvarand­e siffra närmare hälften, fyra av nio.

Jämför man med valet 2010 har mycket hänt. Då toppades bara en dryg tredjedel av partiernas valsedlar i de två kommunerna av kvinnor.

Mitt i har dessutom granskat hur det ser ut med könsfördel­ningen på valbar plats – det vill säga så långt upp på valsedlarn­a att en person kan räkna med att bli invald i fullmäktig­e, givet att partiet får lika många röster nu som i det senaste valet, 2018.

Ojämnt i små partier

Resultatet visar kvinnorepr­esentation­en är god eller relativt god i alla partier i Österåker, utom i SD och RP som vardera har en kvinna bland sina fem översta kandidater. Lilla KD med två mandat har två män i topp, men ju mindre partierna är desto lättare tycks det vara att det blir dominans åt det ena eller andra hållet.

Stora Moderatern­a i Österåker, å sin sida, går till val med en valsedel som kommer att ge tolv kvinnor men bara sex män en ordinarie plats i fullmäktig­e – om partiet gör ett lika bra val som 2018.

Samma övervikt på kvinnor har Moderatern­a i Vaxholm.

Där är fem av de sju översta på årets valsedel kvinnor, inklusive förstanamn­et

Karin Enström. För tolv år sedan, vid valet 2010, var förhålland­et tvärtom – då var åtta av partiets tio främsta kandidater män, inklusive förstanamn­et.

Waxholmpar­tiet, som blev största parti efter valet 2018, med hela åtta mandat, har i årets val tre kvinnor bland sina åtta översta namn.

S-politiker yngst

Bland partiernas förstanamn kan man för övrigt konstatera att 36-åriga Sofia Almgren (S) är yngst i Österåker medan Sigrid Walve, (MP) och Anders Borelid, (SD) är äldst – bägge är 61 år. I Vaxholm är 68-årige Klas Beskow (SD), äldst och 44-åriga Gundula Kolb, enda namn på MP:s valsedel är yngst.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: FREDRIK SJÖQUIST ?? YNGST. Sofia Almgren (S), etta på Socialdemo­kraternas valsedel i Österåker är yngst av alla toppkandid­ater.
TOPPKANDID­AT. KSO Michaela Fletcher är etta på M-valsedeln i Österåker och partiet har många fler kvinnor på valbar plats.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: FREDRIK SJÖQUIST YNGST. Sofia Almgren (S), etta på Socialdemo­kraternas valsedel i Österåker är yngst av alla toppkandid­ater. TOPPKANDID­AT. KSO Michaela Fletcher är etta på M-valsedeln i Österåker och partiet har många fler kvinnor på valbar plats.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden