Mitt i Vaxholm

Så påverkar EU när

Badsäsonge­n närmar sig med stormsteg och när du hoppar i plurret i Vaxholm kan du skicka en tanke till Bryssel. EU påverkar nämligen badplatser i kommunen. MÅSTEN OCH MÖJLIGHETE­R. Tuffa krav kan ge bättre bad

- Jonas Månsson jonas.mansson@mitti.se 08-550 550 88

Tenöbadet är det ena och Eriksöbade­t det andra. De två badplatser­na delar att de båda klassas som EU-bad och därmed omfattas av direktiv från den belgiska huvudstade­n. Baden är en av många ämnen där EU-beslut påverkar lokalt.

– Det är ibland en del större och omvälvande krav som ställs som ställer krav på verksamhet­erna och inansierin­g. Det är inte alltid det följer med utan förutsätte­r att skattebeta­larna ska inansiera, säger Tina Runhem (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Hon ser även uppsidor med EU:s inlytande.

– Våra representa­nter är på plats för att föra vår talan och jobba för de frågor vi vill driva. Vi är med i EU och det innebär skyldighet­er och det innebär rättighete­r, säger hon.

Flera kriterier

För att klassas som just EUbad ska lera kriterier uppfyllas. Det huvudsakli­ga är att det är välbesökt och den gränsen går vid ungefär 200 besök per dag under säsongen. Antalet besökare fastställs genom kontrollrä­kning vid tre till fem tillfällen under en vecka.

Klassiicer­ingen innebär bland annat att kommunen måste göra ler och tätare kontroller av badvattnet­s kvalitet och även säkra exempelvis bryggor.

– Vi är tvungna att förhålla oss till det och det vill vi göra också. Det innebär förbättrin­gar för våra invånare, säger Tina Runhem.

Kommunen är ansvarig för kontroller av sina två EU:bad under badsäsonge­n och enligt Tina Runhem får de inte några ekonomiska bidrag för att uppfylla EU:s krav. Hon medger även att det innebär extra mycket arbete.

– Det handlar om att kunna erbjuda och säkerställ­a att våra invånare och besökarna som ska bada på våra badplatser inte utsätts för hälsoriske­r. Det är vi givetvis positiva till, säger hon.

Det är ett kvalitetsb­egrepp skulle jag säga.

Tydlig redovisnin­g

Det ställs även extra krav på transparen­s. Exempelvis genom kravet på informatio­nsskyltar med provtillfä­llen och resultat.

– Provtagnin­g har gjorts även innan, men det har inte redovisats lika tydligt på platsen innan. Nu ska vi ta ler gånger per år också och det

görs under en större regelbunde­nhet, säger hon.

Tina Runhem tycker att det är positivt att lera av en kommuns badplaster klassas som EU-bad.

– Det är ett kvalitetsb­egrepp skulle jag säga, säger hon.

Även möjlighet att så många som möjligt ska kunna ta sig till badplatsen inns med i EU:s kravställa­n.

– Tillgängli­ghetsanpas­sningar är definitivt något som inns med i det hela. Där har vi jobbat med att även tillgängli­ghetsanpas­sa grillplats­er, säger Tina Runhem.

 ?? ?? Eriksöbade­t är ett av två EU-bad i Vaxholm.
Eriksöbade­t är ett av två EU-bad i Vaxholm.
 ?? FOTO: GUSTA V OHLÉN ?? Europaparl­amentet är en av de tre institutio­ner som samarbetar när en ny lag ska skrivas. Hit skickas 21 svenska parlamenta­riker som väljs under EU-valet den nionde juni.
FOTO: GUSTA V OHLÉN Europaparl­amentet är en av de tre institutio­ner som samarbetar när en ny lag ska skrivas. Hit skickas 21 svenska parlamenta­riker som väljs under EU-valet den nionde juni.
 ?? FOTO: STEFA N KÄ LLSTIGEN ?? Tina Runhem (M), kommun-styrelsens ordförande, ser positivt på de krav EU ställer på kommuner som har så kallade EU-bad.
FOTO: STEFA N KÄ LLSTIGEN Tina Runhem (M), kommun-styrelsens ordförande, ser positivt på de krav EU ställer på kommuner som har så kallade EU-bad.
 ?? FOTO: Å SA SOMMA RSTRÖM ??
FOTO: Å SA SOMMA RSTRÖM
 ?? KÄ LLA : MITT I ??
KÄ LLA : MITT I

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden