Mitt i Vaxholm

Centrumlyf­t ska locka fler besökare

Snart ska Vaxholms centrum blomsta året om

- Jonas Månsson

Ett slumrande Vaxholms centrum vintertid är snart ett minne blott. I alla fall hoppas kommunen det genom en storsatsni­ng på området i hopp att ge det mer liv året runt.

Sommartid söker såväl kommuninvå­nare som turister sig till platsen för avkoppling, handel och restaurang­besök. Under årets kallare månader är det inte lika många som söker sig till Vaxholms centrum. Det vill kommunen ändra på med en lerårig satsning.

– Man ser i hela Sverige att stadskärno­r utarmas till viss del. Det inns ett politiskt beslut att vi ska se till att Vaxholm har en levande stadskärna året runt, säger Mikaela Lodén, turism- och näringsliv­sansvarig i kommunen.

Allmänhete­ns önskemål

Just nu pågår arbetet med hur området ska utvecklas och i slutet av november i fjol godkände kommunstyr­elsen en centrumstr­ategi som gäller fram till 2035.

–Vi ska stärka upp det som är bra och tillsamman­s med olika grupper i Vaxholm jobba med det som skulle kunna vara utmanande och innas förbättrin­gspotentia­l kring, säger hon.

Arbetet som görs nu följer en handlingsp­lan där innehållet till stor del kommer från allmänhete­ns önskemål. Insatserna är nedskrivna och presentera­s år för år och vad som ska göras.

– Vissa aktivitete­r är större projekt som tar längre tid och tar mer resurser i anspråk. De ligger lite längre fram. Andra saker är ganska lätta saker att ixa, säger Mikaela Lodén.

Redan på kortare sikt kommer satsningen märkas genom exempelvis bättre informatio­n kring redan beintliga parkerings­ytor. Under 2024 planeras även insatser som ska göra det lättare att umgås på beintliga aktivitets­ytor, exempelvis genom bättre möblering vid Rådhustorg­et.

En stor utmaning som lyts är parkerings­ytor.

– Det är något som återkommer hela tiden. Och där kan det vara lite olika. Det inns de som inte vill ha mer parkering i centrum och de som vill ha mer parkering i centrum. Men alla är överens om att det på sommaren behövs ler parkerings­platser, säger Mikaela Lodén.

Krävs finansieri­ng

Där utesluter hon inte att det i perioder skulle kunna gå att använda delar av parkeringa­rna till annat och det inns gott om idéer.

– Det kan vara att företag och boende kan dela platser eller att olika ytor används olika under året och dygnet.

Hur hela projektet ska finansiera­s är inte spikat. Delar av arbetet ligger inom kommunens åtagande medan andra kräver extern inansierin­g.

Där är en uttalad möjlig väg att söka pengar från den ideella organisati­onen Leader Stockholms­bygd som ekonomiskt stöttar utveckling­sprojekt i Stockholms skärgård och landsbygd och som görs av exempelvis offentliga organisati­oner.

På kommunens hemsida inns handlingsp­lanen med tidsplan och insatser att ta del av.

Man ser i hela Sverige att stadskärno­r utarmas till viss del.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Sommartid är Vaxholms centrum en betydligt mer välbesökt plats än under vintern. Det vill kommunen ändra på.
FOTO: MOSTPHOTOS Sommartid är Vaxholms centrum en betydligt mer välbesökt plats än under vintern. Det vill kommunen ändra på.
 ?? FOTO: PRIVA T ?? Mikaela Lodén är turism- och näringsliv­sansvarig i Vaxholms stad.
FOTO: PRIVA T Mikaela Lodén är turism- och näringsliv­sansvarig i Vaxholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden