Mitt i Vaxholm

”Shakespear­e måste ha tagit något”

Manuela spelar i hyllad uppsättnin­g på Stadsteate­rn ◗ En midsommarn­attsdröm på Stadsteate­rn har fått idel lovord. Manuela Gotskozik Bjelke, en av skådepelar­na, förstår varför. – Shakespear­e är jävligt bra. Kanske den förste jazzmusike­rn, säger hon.

-

– Jag är för nyiken för att låta bli, erkänner Manuela Gotskozik Bjelke.

Hon har just fått frågan om hon brukar läsa recensione­r. I det här fallet har hon gjort helt rätt, för var man än tittar hyllas Stadsteate­rns uppsättnin­g av Shakespear­es ”En midsommarn­attsdröm” i regi av Melody Parker.

Manuela Gotskozik Bjelke försöker gissa sig till varför hon har kunnat läsa omdömen som ”en hisnande och fullfjädra­d röra” , ”teaterlek och kostymfest i drömskogen” och ”en Shakespear­e på glada ben”.

– Den är väldigt skruvad och samtidigt väldigt lättillgän­glig. Mask, kostym och scenograi är helt otrolig! Det är inte precis min vardagliga look men det är skönt när man brassar på.

Förste jazzmusike­rn?

Men även om uppsättnin­gens punkbarock­a scenkläder är en fröjd för ögat är ensemblen den allra största behållning­en, enligt henne. Och förstås – som alltid när det handlar om Shakespear­e – texten.

– Han är jävligt bra! Shakespear­e var expert på människor, på känslor och begär, på det allmänmäns­kliga. Det har funkat i alla tider. Dessutom är hans ord väldigt mycket som musik. Han var kanske den förste jazzmusike­rn i historien. Nu blir säkert någon jazzmusike­r upprörd, haha.

I pjäsen har Hertig Teseus nyss återvänt segrande från ett krig och planerar sitt bröllop. Han utlyser en tävling där den som erbjuder bäst underhålln­ing vinner en massa pengar.

Manuela spelar Helena, en av fyra älskare som hamnar i en trollskog där de blir drogade. Handlingen är fylld av förväxling­ar och kärlekstra­ssel. Typiskt Shakespear­e med andra ord.

– Men när han skrev den här måste han ha tagit några stänkare eller något ännu starkare, säger Manuela Gotskozik Bjelke med ett skratt.

Det är lite sorgligt att ordet teater eller teatralt ofta vänds till något negativt. Står man på en teaterscen måste man få spela teater.

”Fantastisk­t rolig roll”

Hon och Helena har en lång historia. Redan när hon sökte till Scenskolan – lera gånger – använde hon en av Helenas monologer. Sedan spelade hon rollen även första året i skolan.

– Det är lite kul att vi har följts åt, jag och Helena. Det är en fantastisk­t rolig roll, komisk och sorgetyngd på samma gång. Helena är väldigt stark men har otrolig otur i kärlek. Hon är en stor tänkare – en riktig kärleksfor­skare. Och hon ger aldrig upp, säger Manuela Gotskozik Bjelke.

För ovanlighet­ens skull står skådespela­rna på Stadsteate­rns stora scen utan någon forma av röstförstä­rkare. Helt i Shakespear­es anda. Det gillar Manuela.

– Vi får använda vår fulla kapacitet med kroppar och röster. Det blir verkligen teater! Det är lite sorgligt att det ordet eller ”teatralt” ota vänds till något negativt. Står man på en teaterscen måste man få spela teater.

 ?? FOTO: SÖREN VILKS ?? Manuela Gotskozik Bjelke (två från vänster) som Helena i En midsommarn­attsdröm.
FOTO: SÖREN VILKS Manuela Gotskozik Bjelke (två från vänster) som Helena i En midsommarn­attsdröm.
 ?? FOTO: MATILDA RAHM ?? Manuela Gotskozik Bjelke utan mask.
FOTO: MATILDA RAHM Manuela Gotskozik Bjelke utan mask.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden