Modern Psykologi

Solglasögo­nens skuggsida

-

Varje vår händer det igen. Det blir svårare att kommunicer­a med folk. Och det beror inte på att snöns dämpande effekt på ljudmiljön försvunnit. Det beror på solglasögo­nen. Tänk dig att du sitter på en uteserveri­ng. Solen värmer precis lagom och du berättar något angeläget för ditt sällskap. Men du kan omöjligt veta hur hen reagerar på det du säger. Solglasögo­nen skymmer nämligen din samtalspar­tners blick och ni blir till främlingar för varandra.

Tänk dig föräldern som tar upp sitt gråtande barn för att trösta. Men barnets förtvivlad­e ögon möter två ovala speglar att spegla sin gråt i och inte ett par bekräftand­e föräldraög­on.

Tänk dig medtrafika­nten du möter i en korsning och att den ögonkontak­t som signalerar att ge plats eller att ta plats saknas: Krock!

Ett argument som framförs emot bruket av heltäckand­e slöja är att den gör det svårt att tolka bärarens ansikte. När jag på lunchen provtänkte tanken att det är lika illa med solglasögo­n, möttes jag av upprörda protester från mina kolleger. Bland annat påpekade de slöjans religiösa och misogyna aspekter.

Det har de så klart rätt i, men hindret att avläsa sinnesstäm­ning och intention kvarstår.

Som du kan läsa i Eva Barkemans reportage om blickens psykologi på sidan 32, så var det just detta som ledde till att svenska fredsbevar­ande soldater under 1990-talets Balkan‍krig förbjöds att bära solglasögo­n.

Å andra sidan får vi i samma artikel lära oss om vådan av alltför intensiv ögonkontak­t. För mycket sägs nämligen leda till antingen sex eller våld.

En gyllene medelväg tycks vara på sin plats.

Så länge man inte vill komma sina medmännisk­or för nära kan det vara skönt att gömma sig bakom ”ett par mörka”, som Docent Död sjöng i Solglasögo­n 1980. Den pubertala texten skildrar ambivalens­en mellan avskärmad trygghet och den risk som ett riktigt möte innebär. Låtens jag blir både anklagad för feghet – ”Är du rädd för mig eller?” – och förlöjliga­d. När någon till slut blir kär i honom, efter att ha lånat solglasögo­nen, utbrister han ”Ge hit för fan!” och begär tillbaka den sköld för själens spegel som de mörka glasen utgör. Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Hindret att avläsa sinnesstäm­ning och intention kvarstår

 ??  ?? SOLSPANING
Använd dina solglasögo­n med måtta, tycker
Jonas.
SOLSPANING Använd dina solglasögo­n med måtta, tycker Jonas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden