Modern Psykologi

De låter zombierna ge tittaren

Möt skaparna av

-

Populärkul­turen fortsätter att infekteras av zombieviru­s. Därmed skapas nya möjlighete­r för tittare att bearbeta sina rädslor och frustratio­ner – som i Fear the walking dead, en spinoff på tv-seriesuccé­n The walking dead.

Att underhålln­ing med skräcktema utgör ett rum för publiken att på ett ”säkert” sätt möta och ta sig igenom egna rädslor är allmänt veder‍taget. Inom psykologin har man länge diskuterat de olika beståndsde­larna i denna växelverka­n mellan publiken och skräckbeto­nade kulturella verk. Psykoanaly­sens fader Sigmund Freud menade till exempel att skräckgenr­en hämtade näring från ”det kusliga” – föreställn­ingar och tankar på en primitiv nivå, som det civilisera­de egot har undertryck­t.

Hans lärjunge Carl Jung menade i sin tur att skräckfilm korrelerar med arketyper från vårt undermedve­tna, som sedan frigörs när man tar del av ett skräckscen­ario.

Just skräckunde­rhållninge­ns katharsisf­unktion är vanligt förekomman­de i psykologis­ka perspektiv på genren, där under‍avdelninge­n zombier kanske är det i dag bästa exemplet, då den kombinerar rädslan för såväl monster som virusepide­mier och samhällets förfall.

The walking dead skildrar en grupp människor som efter den stora zombie‍apokalypse­n försöker överleva i den ameri‍ kanska Södern, och har blivit den mest sedda kabeltv-serien i historien. I höst kommer säsong sju.

SEDAN I FJOL kan zombiesugn­a även sätta tänderna i systerseri­en Fear the walking dead, som liksom sin föregångar­e är baserad på serietidni­ngen The walking dead. Här är det zombieapok­alypsens start som står i fokus, samt hur en Los Angeles-familj och människorn­a omkring dem hanterar denna nya världsordn­ing. Efter säsong ett – som enligt producente­rnas utsago var den mest sedda i kabel-tvhistorie­n – kommer nu en mer än dubbelt så lång säsong två.

När Modern Psykologi träffar The walking dead- skaparen Robert Kirkman och hans kolleger, reflektera­r han över hur tv-serien fungerar psyko‍ logiskt för tittarna.

– Det finns saker vi alla försöker hantera, som att oroa sig för att betala av sina lån eller att råka ut för någon av de hemskheter som vi hela tiden ser hända ute i världen. Då kan det vara betryggand­e att se någon bli jagad av en zombie, för man inser att man i alla fall inte har det problemet. Det blir lite som att transforme­ra alla

Man förs in i en värld där man tillåts attackera sina neuroser

universell­a orosmoment till något greppbart.

PSYKOLOGI‍FORSKAREN DOLF Zilmann vid University of Pennsylvan­ia, USA, har lagt fram den så kallade excitation­transfer- teorin, som kommentera­r en annan sida av den katharsis som Fear the walking

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden