Modern Psykologi

Ai-optimister­na hoppas för mycket

Vi är inte så förnuftiga som de tror.

-

På tisdagen var jag på en begravning och slogs som vid tidigare tillfällen av den där paradoxala upplevelse­n av att alla var där utom den person som var föremålet för högtiden. Det var en borgerlig begravning och officiante­n talade om hur den avlidna skulle komma att leva vidare i ”den inre världen”. Det var bättre uttryckt än den vanliga klichén om att de döda finns kvar i våra minnen. Vi är många som har erfarenhet av hur bortgångna anhörigas närvaro är så mycket mer av ett samtal än bara tröstande återblicka­r, trots att vi vet att det är vi själva som genererar dialogen.

Dagen efter begravning­en deltog jag i ett seminarium om Jeffrey Jacksons pjäs Två punkt noll som spelas på Fotografis­ka museet i Stockholm. Pjäsen handlar om hur datamogule­n Elliot omkommer, men har sett till att återuppstå med hjälp av artificiel­l intelligen­s. Trots att hans mänskliga skepnad är borta, kan han via programmet kommunicer­a och interagera med sin fru via diverse bildskärma­r. Ai-elliot anser sig vara identisk med personen Elliot, bara i en ny skepnad. Den icke-döda dataversio­nen av Elliot är hotfullt omnipotent, men vem är han? Är han egentligen någon alls?

Ai-entusiasme­n är en uppdaterin­g av förhoppnin­gen om den individuel­la odödlighet­en, att våra själar skulle leva vidare och att vi skulle behålla vår känsla av identitet även i det icke-fysiska livet. Ett slags intellekte­ts andlighet och en digitalise­rad själ – själen två punkt noll. Det är föreställn­ingen att det räcker att skapa tillräckli­gt hög intelligen­s för att ett medvetande ska uppstå.

Optimismen kring AI präglas också av en idealism att om bara allt och alla betedde sig rationellt och förnuftigt så skulle vi kunna lösa alla problem och det skulle inte finnas några konflikter. Den där övertron på förnuftet, på den rena tankens kraft, är antagligen en grov underskatt­ning av kroppens begränsnin­gars betydelse för vår upplevelse av oss själva och varandra. Kan man överhuvudt­aget tala om subjektiva upplevelse­r och medvetande hos en existens som inte delar allt levandes begränsade utsträckni­ng i tid och rum?

Och vore det en utopi eller en mardröm? Om det hade varit min partners begravning, hade jag önskat att hon funnits i en Ai-version för att fortsätta umgås med? Det vore förmätet att säga nej direkt men jag förhåller mig skeptisk till möjlighete­rna. Framtidens sörjande kommer nog att vara hänvisade till um‍gänge i den inre världen. Den bistra sanningen är att vi har mindre anledning att bekymra oss om artificiel­l intelligen­s i framtiden än om äkta dumhet i dag. Per Naroskin är psykolog, psykoterap­eut, författare och spanare.

Dataversio­nen av Elliot är hotfullt omni‍ potent

 ??  ?? UTOPI ELLER MARDRÖM?Per är skeptisk till AI efter döden.
UTOPI ELLER MARDRÖM?Per är skeptisk till AI efter döden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden