Modern Psykologi

6 Kristina Sandberg

-

Född: 6 december 1971 i Sundsvall. Bor: Haninge. Familj: Man, två döttrar. Yrke: Författare och legitimera­d psykolog . Just nu: Föreläser om Maj‍ trilogin runt om i Sverige, skriver litteratur­kritik i Svenska Dagbladet. Aktuell: Tredje romanen Ta itu från 2003 kommer ut på nytt på Norstedts förlag. nande resor. Hon ska veta sitt värde och aldrig sätta sitt ljus under skäppan. Och så ska hon ha god självkänne­dom och vara bra på att uttrycka sig.

– Eva Magnusson, som är psykologip­rofessor med genus‍inriktning, har sagt: ”Vi lär oss att vilja det vi måste, för att bli godkända som kvinnor och män, i den tid och miljö vi lever i.” Precis så tror jag att det är. Jag har gjort om meningen till en fråga som jag ofta ställer mig själv: Vill jag det här för att jag verkligen vill, eller för att jag måste vilja det för att bli godkänd i mina egna och andras ögon?

Dåtidens Maj hade inte orden till hjälp för att ta reda på vem hon var och vad hon ville. Psykoterap­i fanns inte på kartan. Det gör den för hennes nutida systrar.

Ord kan befria, men de kan också användas för att bygga skyddsmura­r.

När Kristina Sandberg gjorde sin Ptp-tjänstgöri­ng, innan hon blev legitimera­d psykolog, blev hon uppmärksam­mad på hur vanligt det kan vara i psykoterap­ier att klienten pratar om, och psykoterap­euten försöker förstå och tolka, det som verkar viktigt och angeläget, men som är ett sätt att slippa att beröra det som verkligen är svårt att tala om eller acceptera hos sig själv.

– Kanske är det först när man orkar och klarar att se hur det egentligen ”är”, och sätter ord på det, som man kan komma vidare i livet. Det är de sanna – eller giltiga – orden jag letar efter också som författare. Min drivkraft är att fortsätta att söka. Vad har jag ännu inte kommit åt? Vad har jag blundat för? I Modern Psykologi 1/2012 porträtter­ade Maria Leijonhiel­m utrikeskor­respondent­en Cecilia Uddén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden