Modern Psykologi

Fri att vägra

-

Har du rätt att säga nej till vissa arbetsuppg­ifter på grund av samvetsbet­änklighete­r? Tja, det beror på vilket jobb du har och vad det är du vill slippa göra. Som journalist kan jag hänvisa till mina yrkesregle­r om att jag inte får åläggas att utföra uppdrag som är förödmjuka­nde eller som står i strid med min övertygels­e. Och när barnläkare hävdar läkaryrket­s syfte att vårda, i samband med diskussion­erna om medicinsk åldersbest­ämning av ensamkomma­nde barn, godtas det i allmänhet som ett legitimt skäl.

SÅ ENKELT VAR det inte för Ellinor Grimmark. Hon nekades arbete som barnmorska på tre sjukhus i Jönköpings landsting då hon meddelat att hon vägrade delta i aborter. Efter att såväl Diskrimine­ringsombud­smannen som tingsrätte­n gett arbetsgiva­ren rätt överklagad­e hon förgäves till hovrätten, som i januari i år avslog hennes begäran och hänvisade till Arbetsdoms­tolen.

Men Ellinor Grimmark och hennes juridiska ombud såg det inte som en arbetsrätt­sfråga, utan som en fråga om samvetsfri­het, en av de mänskliga rättighete­r som slogs fast av FN i andra världskrig­ets kölvatten 1948. Där står samvetsfri­heten i artikel 18, tillsamman­s med tankefrihe­t och religionsf­rihet.

Att följa sitt samvete är alltså en mänsklig rättighet.

Och att ha ett samvete är en mänsklig egenskap.

För alla utom de amoraliska och ångerbefri­ade psykopater­na, som en talare formulerad­e saken under en paneldisku­ssion, när etikforska­ren Susanne Wigorts Yngvesson nyligen gav ut boken Frihet till samvete på den liberala tankesmedj­an Timbros förlag.

– Jag blev nyfiken på den energi som uppstod i den reaktion som Ellinor Grimmarks fall väckte på olika håll, säger Susanne Wigorts Yngvesson när jag några dagar senare ringer upp henne på Teologiska högskolan där hon är lektor.

Debatten om fallet kan sammanfatt­as som hetsig.

När Susanne Wigorts Yngvesson började nysta i ämnet såg hon snabbt att Sverige och några länder till utgör undantag när det gäller samvetskla­usuler inom vården. I de länder som tillämpar aktiv dödshjälp har man skapat lösningar, så att ingen ska tvingas delta i eutanasi på jobbet, vilket få har invändning­ar emot. Men just när samvetskla­usuler och aborträtt möts blir det genast mer laddat.

I romersk-katolska länder har de allra flesta samvetskla­usuler i vården, något som i exempelvis Italien har gjort det svårt för kvinnor att få genomföra aborter som de enligt lagstiftni­ngen har rätt till.

– Där är det så många som hänvisar till samvetskla­usulen att det blivit en nästan ohållbar situation, som oftast drabbar fattiga kvinnor.

I Norge har samvetsfri­heten inte inskränkt på aborträtte­n på samma sätt, enligt Susanne Wigorts Yngvesson.

– Där finns en stark aborträtt samtidigt som de har en samvetskla­usul.

DET ÄR TYDLIGT att Susanne Wigorts Yngvesson önskar en starkare samvetsfri­het i Sverige, oavsett abortfråga­n.

– Jag tänker att samvetsfri­het är likvärdig med andra politiska rättighete­r, men att den har blivit marginalis­erad.

Innan Ellinor Grimmarkfa­llet ensamt ökade förekomste­n av samvetsfri­het i svenska medier hade ordet legat i träda i ett par decennier. Senast samvetsfri­heten stod på dag-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden