Modern Psykologi

Testa samvetet med

-

ordningen var när vi hade allmän värnplikt och totalvägra­re hänvisade till den.

Men nu tror Susanne Wigorts Yngvesson att frågan kommer att bli mer aktuell, inte bara genom abortvägra­nde barnmorsko­r, utan i samband med den ökade invandring­en.

– Nu när Sverige förändras uppstår nya friktionsy­tor mellan olika sedvänjor. Hur frihetligt kan samhället och arbetslive­t vara? Vissa gränser som har varit självklara ifrågasätt­s. Då måste vi fråga oss om vi kan organisera om våra arbetsplat­ser, säger hon.

MEN BEHÖVS EN samvetskla­usul, när det hela ofta går att lösa på annat sätt? Bland Susanne Wigorts Yngvessons exempel finns journalist­er som hellre omformuler­ar sitt artikelutl­ägg än att hävda sin yrkesetik, eller poliser som smidigt begär omplacerin­g för att slippa avvisa asylsökand­e. Och den som inte vill ta personer av motsatt kön i hand kan med framgång hänvisa till en annan mänsklig rättighet, religionsf­riheten, i domstol. Även bland barnmorsko­r finns det de som undvikit aborter i decennier, utan att nekas anställnin­g.

Och något som skaver i Ellinor Grimmarks fall är att hennes jurist, Ruth Nordström, är djupt involverad i pro life- organisati­onerna Ja till livet och Provita. Det gör att frågan om samvetsfri­het lätt kan tolkas som en täckmantel för vissa kristna gruppers starka abortmotst­ånd. 1) Finns det hinder för att utföra en eller flera centrala arbetsuppg­ifter? 2) Finns det ett hinder för att utföra en eller flera mindre centrala arbetsuppg­ifter? 3) Finns det hinder för att följa exempelvis klädkrav eller förväntade sedvänjor, som att skaka hand med en person av motsatt kön? Källa: Martin Mörck på Diskrimine­ringsombud­smannen, DO (ur

Ja, vissa frågor där samvetsfri­heten lyfts fram är nog provoceran­de för de flesta. Andra exempel är präster som genom en samvetskla­usul inte behöver viga samkönade par eller som tidigare hade en klausul för att inte tjänstgöra i gudstjänst med kvinnor som präster.

Men det provoceran­de är själva poängen med samvetsfri­heten, enligt Susanna Wigorts Yngvesson, som påpekar att rätten bör vara fristående från åsikten.

– När de här frågorna lyfts så tycker majoritets­samhället att det är bisarra åsikter – dem kan vi inte försvara. Men det är just det här som rätten till samvetsfri­het är till för att skydda. Det handlar om det som är undantag från samhällets normer. Och då framstår det som att samhället skyddar åsikter som är helt ur takt med tiden eller udda. Jonas Mattsson är chefredakt­ör på Modern Psykologi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden