Modern Psykologi

” Det enklaste sättet att visa ilska eller bestämdhet är att titta folk rakt i ögonen”

-

ögonkontak­ten som grunden till kommunikat­ion och talat språk, en tidig social funktion i vår utveckling för att upprätthål­la och hålla samman större grupper.

– Att man adresserar en person med blicken när man talar känns som något mycket basalt. Blicken har varit med från början, och därför är det vettigt att studera dess roll i vardagliga samtal, eftersom det överensstä­mmer bäst med vårt ursprungsb­eteende.

Fortfarand­e är vardagskon­versatione­n den vanligaste samtalstyp­en, menar han. Forskargru­ppen på KTH spelar därför in ett stort antal 30-minuterssa­mtal mellan tre personer. Dels i grupper där alla känner varandra, dels där ingen känner någon. Både i enkönade och blandade grupper. De får prata fritt om vad de vill i en halvtimme.

– Våra trepartssa­mtal vid ett bord kan verka konstruera­de, men de är precis som det är på en middag. Man placeras bredvid någon och förväntas konversera artigt.

Hypotesen är att direkt ögonkontak­t bara förekommer i några få procent av samtalstid­en. Men när och hur länge?

Blickarna mäts genom en eye-tracker på bordet för att spåra ögonrörels­er. En Ir-stråle sveper över kroppen i ögonhöjd och reflektera­r blicken genom att utnyttja det faktum att den välvda linsen sticker ut från ögongloben.

– Normalt tittar vi inte varandra i ögonen särskilt mycket. Jag tittar på dig när jag börjar prata, sedan tittar jag bort medan jag pratar vidare, men möter din blick vid viktiga punkter för att stämma av att du är med, och till sist för att lämna över ordet.

Man kan också förvänta sig att lyssnaren tittar på talaren – medan talaren inte tittar på lyssnaren, vilket stämmer överens med andra studier som visar att vi oftare följer blicken hos dem vi känner förtroende för, eller som har hög status.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden