Modern Psykologi

Träning i ögonkontak­t underlätta­r vid autism

Då utvecklas den sociala förmågan.

-

– Ögonkontak­t är något speciellt. Tittar man rakt in i en annan människas ögon blir det intimt, säger Sven Bölte. Han är professor i barn- och ungdomspsy­kiatrisk vetenskap vid Karolinska institutet och psykolog vid BUP Stockholm. Han är även chef för kompetens‍centret KIND, som står för neurodevel­opmental disorders at Karolinska institutet.

Ögonkontak­ten är särskilt viktig hos små barn som ännu inte lärt sig kommunicer­a med tal. Därför kan bristande ögonkontak­t vara ett tidigt tecken på autismspek­trumtillst­ånd och det används för att ställa diagnos. Vid KIND tränar man barn och ungdomar i sociala färdighete­r med ett program av olika beteenden för att fungera väl i sociala sammanhang. Det kan handla om att träna ögonkontak­t, tolka ansiktsutt­ryck och känna igen känslor.

– För att träna ögonkontak­t gäller det först att få barnets uppmärksam­het till ansiktet, till exempel genom att para ihop en viss leksak som barnet gillar med ett ansikte, och sedan länka uppmärksam­heten till ögonen.

I träningsgr­upperna på KIND ingår fyra till åtta barn och två tränare. Bäst fungerar det när gruppen träffas en gång i veckan under ett halvår.

En del har själva valt att träna upp sina sociala färdighete­r eftersom de känner att de saknar något och inte vill vara annorlunda, medan andra motiveras av någon annan att delta, ofta föräldrarn­a.

– Få hoppar av. De flesta börjar gilla det sociala sammanhang­et förr eller senare, säger Sven Bölte. Så här tränas sociala förmågor som att samtala och samtidigt ha ögonkontak­t upp stegvis på KIND:

1) Titta på den andra för att få uppmärksam­het.

2) Om det inte fungerar, tilltala personen med namn först och sök ögonkontak­t.

3) Fundera ut passande saker att prata om.

4) Tolka den andra personens reaktioner och anpassa ditt beteende efter det.

5) Träna på att prata en längre eller kortare stund.

6) Träna på dialog, att turas om i ett replikskif­te – inklusive ögonkontak­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden