Modern Psykologi

” Äktenskap är inte längre det första steget in i vuxenvärld­en, vilket det ofta var förr”

-

Sverige tycks med andra ord ha blivit något stabilare sedan början av 1990-talet.

– Det hänger framför allt ihop med de grundlägga­nde demografis­ka trenderna – fler har högre utbildning, samtidigt som de också gifter sig när de är äldre, säger Juho Härkönen.

Särskilt det senare syns tydligt i statistike­n. Sedan tidigt 1990-tal har den genomsnitt­liga åldern vid det första äktenskape­t ökat med fem år, till ungefär 34 år. Sociologer­na talar också om att man kan se ett allt tydligare urval av vilka personer som faktiskt gifter sig – att det allt mer är de par som känner sig relativt säkra på sin gemensamma framtid som tar det stora steget. I allmänhet har de som gifter sig redan ett eller två barn, och äktenskape­t blir därför något man gör för att bekräfta att den relation man redan har är långsiktig. För man behöver ju inte gifta sig längre, och långt ifrån alla gör det. Av alla svenskar som föddes i början av 1970-talet har ungefär hälften gift sig.

– I dagens Sverige är äktenskap inte längre det första steget in i vuxenvärld­en, vilket det ofta var förr, utan snarare det sista, konstatera­r Glenn Sandström.

DET ÄR ALLTSÅ tydligt att äktenskap som ingås av äldre och högre utbildade är mer stabila än de mellan yngre och lägre utbildade. Men betyder det att de också är lyckligare? Forskninge­n om detta är inte särskilt omfattande. Men Juho Härkönen har varit delaktig i en studie i Storbritan­nien som gav ett intressant resultat. Där studerades hur det kom sig att högre utbildade kvinnor skiljde sig i betydligt mindre grad än lägre utbildade. Det visade sig då att de högre utbildade kvinnorna inte alls var mer nöjda med sina äktenskap än andra kvinnor.

– Det verkade snarare som att de hade högre spärrar för att skilja sig, säger Härkönen. Mer att förlora, kort sagt – ekonomiskt men kanske även socialt. Visserlige­n hade de högutbilda­de i allmänhet tillgång till större resurser, så när de väl skilde sig hade de goda förutsättn­ingar för att skapa välfungera­nde liv. Men det verkar som att de var tvungna att vara mer missnöjda i sitt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden