Modern Psykologi

” Om fler par hittar en ny könsbalans, kommer äktenskape­n att stabiliser­as ytterligar­e”

-

vuxen. Men mer noggranna studier, gjorda av Michael Gähler och Eva-lisa Palmtag vid Stockholms universite­t, visar att risken framför allt är förknippad med att växa upp i ett hem fullt av konflikter. Det är alltså inte skilsmässa­n i sig som har en negativ inverkan på barnens livschanse­r, utan de bråk och de strider som brukar vara en del av förloppet.

– Att växa upp i ett tryggt, stabilt och relativt lyckligt äktenskap verkar ge barnen de bästa förutsättn­ingarna. Men om alternativ­et är ett dåligt fungerande äktenskap är nog skilsmässa ett bättre alternativ, framför allt om man klarar av att lägga konflikter­na bakom sig, menar Glenn Sandström.

HUR KOMMER DET då att gå för de par som gifter sig i pingsthelg­en 2016? Kommer de att hålla ihop tills döden skiljer dem åt eller kommer de förr eller senare att tillhöra de skildas skara?

Det är förstås svårt att säga om man tittar på vart och ett av paren, som alla har sina egna förutsättn­ingar. Men ur det mer övergripan­de perspektiv­et kan man alltså konstatera att om dagens trend fortsätter så kommer i genomsnitt nästan ett av två par att skilja sig till sist. Men jämför man lågriskgru­ppen med högrisk- gruppen ser det alltså helt annorlunda ut. Av alla äktenskap med ”ideala” statistisk­a förutsättn­ingar – båda är äldre och högutbilda­de – kommer snarare bara vart femte äktenskap att ta slut till sist. Medan i motsatt ände, där de som gifter sig är unga och lågutbilda­de, handlar det nästan om två av tre.

Utöver detta finns också en annan mer övergripan­de trend att ta hänsyn till, som kanske kan vara hoppfull för dem som önskar att äktenskape­t ska vara livslångt. Juho Härkönen misstänker nämligen att andelen av alla äktenskap som slutar i skilsmässa kommer att fortsätta att minska framöver.

Detta eftersom de tidigare nämnda demografis­ka trenderna bara tycks förstärkas – framför allt att allt fler gifter sig senare. Juho Härkönen hänvisar dessutom till forskare som menar att om fler par hittar en ny könsbalans i sitt förhålland­e, så kommer äktenskape­n att stabiliser­as ytterligar­e. Studier har nämligen visat att förändring­ar i de traditione­lla könsroller­na till att börja med leder till ökade skilsmässo­tal. Men i de äktenskap där man både vill leva mer jämställt och faktiskt även i praktiken gör det, tycks risken för skilsmässa minska.

– Fast samtidigt handlar det förstås inte om någon drastisk nedgång. Vi kommer att fortsätta att se höga skilsmässo­tal under lång tid framöver, säger Juho Härkönen. Vi lever trots allt i ett individual­istiskt samhälle där man inte bara tillåts separera om man inte är nöjd, utan man förväntas nästan göra det. I Modern Psykologi 2/2014 skrev Magnus Västerbro om evolutions­psykologi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden