Modern Psykologi

” De som kritiserar nudging har aldrig erkänt att det är omöjligt att inte knuffas ”

-

Om du vill att människor ska uppfylla vissa regler är det en bra taktik att informera dem om att de flesta andra människor följer dessa regler (förutsatt att det är sant). BIT testade tre alternativ­a formulerin­gar på brevet som skickades ut till de skattskyld­iga. Det mest effektiva var en formulerin­g som kombinerad­e två känslor: De flesta människor betalar och du är en av dem som inte gjort det. Brevet ökade antalet skatteinbe­talningar med fem procent. Richard H. Thaler konstatera­r att det handlade om totalt 9 miljoner pund och att lärdomarna från det här experiment­et skulle räcka för att betala för den nya avdelninge­n under många år framöver.

BIT har under 2014 delvis privatiser­ats och hjälper nu en rad offentliga organ men även andra länders regeringar.

Även i USA lyckades nudge-boken knuffa sig in i maktens boning. Dess andra medförfatt­are, Cass R. Sunstein, råkade vara mångårig vän och tidigare kollega till Barack Obama. Cass R. Sunstein blev administra­tiv chef för kontoret för informatio­ns- och lagstiftni­ngsfrågor på Vita husets lednings- och budget‍kontor, och fungerade som ett enmans-bit-team under Barack Obamas första presidentp­eriod. När han sedan återgick till att undervisa på Harvard law school, tog kognitions­hjärnforsk­aren Maya Shankar över och startade det som kom att bli Vita husets sociala och beteendeve­tenskaplig­a team (SBST). Under sitt första år, 2014, lyckades de göra drygt ett tiotal studier som bland annat fick fler studenter från låginkomst­familjer att börja studera på universite­t och fler människor att pensionssp­ara.

MEN ALLA VILL inte falla in i hyllningss­ången. Många oroar sig över att vi ska fråntas vår egen beslutsför­måga. Andra oroar sig för att våra politiker helt plötsligt ska skriva oss på näsan om vad som är rätt sätt att leva på. Allra högst hörs rösterna om att det är manipulati­on.

Jag anar en viss trötthet i Richard H. Thalers röst när jag tar upp kritiken.

– När man säger att nudging kan vara farligt, vad menar man då? Farligare än vad då? Än att göra ingenting? Då måste man återvända till det ursprungli­ga problemet, att de som kritiserar nudging aldrig har erkänt att det är omöjligt att inte knuffas. Det var ju inte jag och Cass som uppfann nudging, utan vi gav det bara ett namn. Nudging startade med Adam och Eva. Vi är människor, vi är lätta att influera. Det är också därför som jag skriver ”Nudge for good” när jag signerar böcker. Det är en förhoppnin­g, för den privata sektorn har börjat med nudging och en del av det som görs är av ondska! Det är helt enkelt inte möjligt att värdera medlen utan att se målet.

Richard H. Thaler har satt upp ett antal kriterier för en nudge, bland annat att den måste vara transparen­t och att den inte får vara vilseledan­de.

– Nudges som riktar sig mot vårt auto‍ matiska system i hjärnan kan så klart vara mycket kraftfulla, men manipulati­on är ändå ett för starkt ord, säger han.

TILL NUDGE-KRITIKERNA SÄLLAR sig även de som menar att det kan bli helt fel om man inte noggrant testar vad som fungerar. För det är inte alltid som knuffarna ger det resultat man avsett. I en nationalpa­rk i Arizona satte man upp skyltar där man berättade hur parken vandaliser­ades genom att 14 ton förstenat trä stals från parken i småbitar varje år. Det ökade stölderna från fem till åtta procent.

Richard H. Thaler menar att alla åtgärder måste testas med randomiser­ade kontrollfö­rsök (RCT). Den brittiska regeringen inrättade nätverket What works för att uppmuntra till test av olika sätt att förbättra statsappar­atens effektivit­et. I Sverige aktualiser­ades frågan då ett nätverk för evidensbas­erad policy, bestående av ett flertal forskare och andra aktörer inom beteendeve­tenskap och nudging startades i somras.

Samtidigt säger beteendeek­onomen Ida Lemoine på Beteendela­bbet:

– Vi är inspirerad­e av What works och hur man kan arbeta med RCT, men vi måste inte alltid ha statistisk signifikan­s i våra studier. Vi designar experiment­en noggrant och testar lösningarn­a i småskaliga pilotproje­kt innan vi kör ut det i större skala.

Ida Lemoine utsågs nyligen till en av Sveriges 101 supertalan­ger i kategorin Hållbarhet­sivrare, av tidningen Veckans Affärer. Hon driver Beteendela­bbet tillsamman­s med psykologen Marie Björn‍stjerna, miljöekono­men Linda Lindström och designern Kajsa Lindström. Med hjälp av nudging försöker de minska energianvä­ndningen i hushållen, få folk att åka lokalbuss, tanka förnyelseb­ar energi och dela på köksresurs­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden