Modern Psykologi

Därför är det dags för vuxna barn att börja respektera sina föräldrars integritet.

- TEXT

Var börjar och slutar ett moderskap? Den frågan är utgångspun­kten i Eva Rydingers roman Härifrån till verklighet­en (Ordberoend­e förlag 2016).

– Boken utforskar obalansen som kan finnas i relationen mellan föräldrar och vuxna barn, i synnerhet mellan mor och dotter, säger Eva Rydinger.

Det vuxna barnet i boken, Karin, anser sig ha rätt att ärva sitt barndomshe­m, det hus hennes mor Marianne i stället kallar för sitt vuxenhem och hellre vill sälja.

– Dottern har ingen riktig förståelse för mamman och hennes rätt till egna beslut, säger Eva Rydinger.

I relationen mellan barn och föräldrar handlar det inte bara om föräldrarn­as oförmåga att släppa taget – lika ofta verkar det som om barnen har svårt att se föräldrarn­a som självständ­iga individer, enligt Eva Rydinger.

– Många av oss tar till exempel för givet att vi ska ha en nyckel till våra föräldrars hem och att sängen ska stå bäddad i det orörda flickrumme­t när vi kommer hem. Jag har också en nyckel hem till min mamma, och går in utan att knacka när jag hälsar på. Men jag har funderat på om det verkligen bör vara så.

Det är lätt att ta parti för bokens mamma, Marianne, som på ålderns höst upptäckt kärleken på nytt, vilket dottern har svårt att acceptera.

– Frågan om hur långt man kan gå som mamma i sin frigörelse intressera­r mig. Man är inte bara mamma, utan också kvinna och måste få ha sitt eget. Vi lever allt längre och är allt friskare. Föräldrar till vuxna barn måste få fortsätta leva sina

 ??  ?? BOKTIPS! Härifrån till verklighet­en av Eva Rydinger
BOKTIPS! Härifrån till verklighet­en av Eva Rydinger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden