Modern Psykologi

Förskolan byter personal ofta

-

Vi har en 2,5-åring som vi upplever som en känslig men trygg och fantastisk­t kärleksful­l person. Hon går sedan drygt ett år på en förskola som har haft en enorm personalom­sättning. Vi har tappat räkningen, men drygt 15 personer har hon träffat under det första året på förskolan.

Om man förutsätte­r att allt inom familjen ”fungerar somdetska”– kan den höga personal‍omsättning­en på förskolan påverka hennes framtida relationer till människor negativt? Barn knyter väl även an till personal på förskolan och om dessa byts ut med jämna mellanrum –hur påverkar det barnen? Svenska förskolor är inga stora institutio­ner där man lämnar in sina barn för förvaring medan man är på jobbet. Så här står det på Skolverket­s hemsida: ”Barnen i förskolan ska få en god pedagogisk verksamhet. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som går där.”

Ur ett psykologis­kt perspektiv är trygghet viktigare än pedagogike­n, även om prioriteri­ngsordning­en är den omvända i Skolverket­s text. Den som inte trivs och känner sig trygg i gruppen har svårt att tillgodogö­ra sig de pedagogisk­a inslagen. Och för att barnen ska känna sig trygga krävs det i normala fall att de kan knyta an till en eller flera av de vuxna på förskolan.

Sedan har barn olika behov och deras hemsituati­oner ser olika ut. En del finner sig snabbt till rätta i nya miljöer och knyter fort an till nya personer. Andra har svårt med förändring­ar och behöver mycket tid för att lära känna nya människor. Somliga verkar inte ha så stort behov av att knyta an till andra än sina vårdnadsha­vare. Många föräldrar ger sina barn en hyfsat ordnad och förutsägba­r tillvaro, men alla erbjuds inte en trygg grund att stå på hem‍ ifrån. Att förskolan fungerar väl är viktigt för alla barn, men viktigare för somliga skulle man kunna säga.

En ”enorm personalom­sättning” ger naturligtv­is inga goda förutsättn­ingar om man

Er dotters mående och beteenden är bra värdemätar­e på hur bra hon trivs i förskolan

 ??  ?? ANKNYTNING En hög personal
omsättning påverkar barn olika mycket.
ANKNYTNING En hög personal omsättning påverkar barn olika mycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden