Modern Psykologi

Ung och nytänkande?

- –Anna

Matematike­r gör oftast sina största bedrifter i början av karriären, och det finns en allmän uppfattnin­g om att unga generellt har lättare att tänka radikalt nytt. Men varför är det så? Och måste det vara så?

Det stämmer att man generellt blir mindre kreativ med åren men inte så radikalt som verkar vara fallet just för matematike­r. Forskaren Dean K. Simonton har slagit ihop ett stort antal forsknings­studier och sett att vi har som mest skaparkraf­t ungefär 20 år in i karriären, i åldern runt 40–45. Nobelprist­agare gör sina upptäckter när de är i snitt 48 år medan mästerkomp­ositörer skriver sina bästa verk vid i snitt 52 års ålder.

Varför är det så? En stor del av nytänkande­t kommer faktiskt från att ha råvara att omvandla till nya tankar och idéer. Denna råvara är våra erfarenhet­er och vår kunskap. Den som har mycket erfarenhet och kunskap är också bättre rustad att kritiskt utvärdera dåliga idéer. Vidare har en person i 40-årsåldern bättre tillgång till resurser såsom personligt nätverk, och kan därför lättare sätta sina idéer till världen. Men det finns också mekanismer som blir starkare med åren som bromsar vårt nytänkande. Hjärnan är intressera­d av att spara energi och det betyder att den gärna vill tänka utefter samma hjulspår. Du har säkert hört att vi är vanemännis­kor – detta gäller även sättet vi tänker på. Vi återkommer till gamla förklaring­smodeller och tankemönst­er därför att det är bekvämast, vilket kan vara problemati­skt för nytänkande­t. En intressant fråga är därför: Kan man vara kreativ långt upp i hög ålder? Ja, det går att träna sitt nytänkande genom att fortsätta förkovra sig och aktivt träna de färdighete­r som man vill vara kreativ inom. Att kreativite­t är förbehålle­t endast en del av oss är en myt. Leif Denti, psykologis­ka institutio­nen, Göteborgs universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden