Modern Psykologi

Min sambo slog mig

-

I förrgår slängde jag utminsambo­då han utövade fysiskt våld mot mig genom att kasta föremål på mig och trycka mig mot väggen, eftersom han ansåg att jag provocerat honom. Han har tidigare aldrig varit fysiskt våldsam men har ibland varit verbalt aggressiv och kallat mig hora vid flera tillfällen.

Jag har nu gjort slut med honom på grund av den fysiska misshandel­n han utsatte mig för. Han har precis börjat i terapi så jag undrar om terapeuten kan hjälpa honom med aggression­sproblem. Kommer han att skada mig igen om jag ger honom en ny chans? I övrigt är han väldigt kärleksful­l, kemin är bra och vi har väldigt roligt tillsamman­s.

Jag vill börja med att säga: Bra att du lyckats avbryta relationen när din sambo gått över en så pass allvarlig gräns som fysiskt våld faktiskt är. När mycket annat stämmer, precis som du beskriver att det gör för er, brukar det vara svårare att markera det tydligt. Egna starka förälskels­ekänslor, partnerns ursäkter och ångerfulla övertygels­er om att det inte ska upprepas gör det tufft att stå emot. Även den tionde gången, ibland. Starkt av dig.

Ditt brev och dina frågor väcker flera följdfrågo­r hos mig. Varför har din sambo börjat i terapi? Handlar det om aggression­sproblemat­iken, alltså är det för att han själv har insikt i att han har problem med att kontroller­a ilska? Var det just den här händelsen som gjorde att han sökte hjälp? Jag undrar också hur ert samtal har varit efter händelsen. Inser han att han begått oacceptabl­a handlingar? Hans verbala kränkninga­r, ångrar han dem också?

Jag skulle behöva mer informatio­n (från er båda) innan jag kan uttala mig om riskerna för att en sådan sak händer igen just i er fall. Mitt svar till dig måste därför hållas på ett generellt plan.

Att ha svårt att kontroller­a sin ilska så till den grad att man tar till fysiskt våld när man upplever sig provocerad, är allvarligt. Det finns absolut möjlighete­r att lära sig andra, mindre destruktiv­a sätt att hantera starka negativa känslor. För att det ska vara möjligt krävs insikt och motivation till förändring. Och bakslag är också en naturlig del i en sådan förändring­sprocess.

Du behöver fråga dig om du tror att han verkligen har insikt om allvaret i sina handlingar, och om han är motiverad att göra jobbet. Du behöver också fundera på om du är villig att vara vid hans sida under tiden som han (förhoppnin­gsvis) gör det här ganska mödosamma arbetet. Med tanke på den eventuella risk det också innebär att han beter sig hotfullt och/eller ger sig på dig igen. Anna Bennich Karlstedt, legitimera­d psykolog/ Psykologig­uiden.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden