Modern Psykologi

Jag är kär i min bästa kompis

-

Jag är 15 år och behöver få klart för mig vad jag ska göra, ok? Det är så att jag är en tjej som är kär i min bästa kompis.

Hon har redan en pojkvän så det går inte att bara hoppa fram och säga ”jag är kär i dig”. Då är risken stor att det bara rasar. Känslorna har svalnat lite, men i dag startade det igen. Min familj vet inte om att jag är bisexuell så det gör allt svårare.

Till min fråga: Hur.ska.jag. Göra? Och.hur.blir.det.med. Min.familj.som.är.emot.hela. Den.där.tjejmedtje­jgrejen?

Det låter som om du går runt med två stora frågor just nu. Dels att du är förälskad i din bästa vän och funderar på om du ska berätta det för henne, och dels att du är bisexuell och funderar på hur det skulle bli om du kom ut inför din familj.

Om du ska berätta för din vän att du är kär i henne, tänker jag, beror lite på varför du vill göra det. Är det för att du har en förhoppnin­g om att det ska bli ni två? Eller är det för att du känner att du måste berätta för att det är svårt att umgås med henne när du är så förälskad?

Du skriver ingenting om hur din och hennes relation ser ut eller om hennes sexuella läggning, men hon har redan en pojkvän så sannolikhe­ten att det skulle bli ni just nu kanske inte är så stor. Men om du känner att du vill berätta för din egen skull så tänker jag att du ska välja en tidpunkt när ni båda är själva, till exempel hemma hos någon av er, eller om ni går en promenad. Du kan lägga fram det som att det är något du känner att du måste berätta, eftersom det är svårt att hålla det inom dig och att du hoppas att det inte ska stå i vägen för er vänskapsre­lation.

Det är förstås svårt att säga hur hon kommer att reagera. Kanske tar hon det jättebra, men det finns också en risk att hon kommer att känna sig obekväm eller reagera negativt. Så du får överväga om du ska ta den risken innan du berättar.

När det gäller att komma ut inför dina föräldrar så är det inget som du måste göra. Ingen har någon skyldighet att berätta om sin sexuella läggning för andra, även om många tycker att det känns skönt att säga som det är. En del, som har goda skäl att tro att deras föräldrar kommer att reagera mycket negativt, väljer att berätta först när de flyttat hemifrån.

Har du kommit ut inför någon annan innan? Jag tänker att det är bra att den man först berättar för är en person som man vet att man kommer att få stöd ifrån. Om man, som du, misstänker att föräldrarn­a är emot bi- och homosexual­itet så kan det vara skönt att ha ett nätverk omkring sig som känner till ens sexuella läggning och som kan stötta en ifall föräldrarn­a reagerar negativt.

För de allra flesta som berättar för sina nära att de är homosexuel­la går det bra. Men det kan förstås hända att du får en dålig reaktion från dina föräldrar. En del kan ha väldigt svårt att förstå att någon kan ha en annan sexuell läggning än hetero.

Om du kommer ut och dina föräldrar reagerar negativt eller behandlar dig illa så är det viktigt att tänka på att du har rätt att vara precis den du vill och att känna dig trygg. Om dina föräldrar reagerar dåligt kan du söka stöd hos någon du litar på eller en ungdomsmot­tagning eller RFSL. Jenny Jägerfeld, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

Det kan vara skönt att ha ett nätverk omkring sig som känner till ens sexuella läggning

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden