Modern Psykologi

Den rätta jag blev bara 15 år

-

Jag har varit elitgymnas­t och när jag var 15 år var jag med om en allvarlig hjärnblödn­ing på grund av ett fall i en slalomback­e och kan därmed säga att mitt liv var över. Jag låg i koma i tre veckor, satt i rullstol i ett halvår och tappade minnet från mitt tidigare liv och även min inlärnings­förmåga.

Jag vet ingenting om min framtid. Är nu en bit över 20 år och vet inte vad jag klarar av. Att klara av att jobba mer än 25 procent tror jag inte blir möjligt och att innan det klara av en utbildning är helt omöjligt och kommer att ta minst 16 år på grund av min dåliga inlärnings­förmåga.

Jag tränar varje dag så mycket som jag klarar av men ändå går jag upp i vikt! Äter även så nyttigt som möjligt och eftersom jag varit elitgymnas­t så vet jag vad som är bra. Är så förbannad på den personen som uppfann spegeln. Ont har jag i stort sett jämt. Kan bara ha vissa skor. Tappade vännerna från grundskola­n och drömmarna om mitt liv. Musik är mitt liv, musik behöll mitt liv.

Den rätta jag blev bara 15 år. Efter det så föddes jag om på nytt som en handikappa­d person, en bebis på 16 år.

Jag har innan jag fyllde 18 varit hos psykolog och även ätit antidepres­siva läkemedel under en lång tid. Ska jag börja med antidepres­siva igen eller vad ska jag ta mig till?

Livet kan vara oerhört grymt och oförutsägb­art. En olycka i slalomback­en och ditt liv förändrade­s totalt. Från att vara elitgymnas­t till att ha ständig värk i kroppen och inte klara av eller orka med saker som du tidigare tog för givet. Jag tänker att det måste vara plågsamt, frustreran­de och sorgligt.

Du har helt rätt i att det inte finns någon medicin som kan förändra allt till det bättre, men med tanke på hur du mår tycker jag att du ska ta en diskussion med din läkare om det inte kan vara värt att prova någon form av medicineri­ng. Finns det minsta chans att en behandling kan få dig att må bättre är det värt att testa – och det gäller inte bara läkemedel, utan även psykoterap­i.

Det är självklart inte lätt för dig att acceptera din nya situation eller se positivt på framtiden, men vi människor har oftast en enastående förmåga att anpassa oss efter de förutsättn­ingar som livet erbjuder oss. Kanske kan musiken ta en allt större plats i ditt liv.

Du har varit van vid en kropp som lyder dig närmast perfekt och du har kunnat leva ett självständ­igt liv, så jag gissar att du vill vara så oberoende av andra som det är möjligt. På ett sätt är det bra, eftersom det kan sporra dig att träna hårt och utvecklas så mycket det bara går. Samtidigt kan vi alla må bra av att ta hjälp utifrån emellanåt och det finns mycket som närstående och profession­ella kan bidra med. Förutom praktiska lösningar i vardagen och tekniska hjälpmedel kan en bra samtalspar­tner vara värdefull för ditt välbefinna­nde.

Har man råkat ut för en olycka som gjort att man fått sina framtidsdr­ömmar krossade ökar sannolikhe­ten för att man ska hamna i grubblerie­r och undra över vart man är på väg och vad som ens är möjligt.

Det framgår i ditt brev att du tidigare har träffat en psykolog men du skriver inget om hur er kontakt såg ut eller hur länge den pågick. Är du beredd att göra ett nytt försök? Kan du tänka dig att boka ett eller ett par bedömnings­samtal med en psykolog eller psykoterap­eut? Det finns två syften med ett bedömnings­samtal. Dels handlar det om att ta reda på var du befinner dig, hur ditt hjälpbehov och din motivation ser ut och vilka förväntnin­gar och mål du har på en behandling. Och dels handlar det om en ömsesidig bedömning. Tror du att just den här behandlare­n är rätt person att hjälpa dig och tror behandlare­n att hen kan hjälpa just dig?

Sammanfatt­ningsvis är svaret på din fråga alltså att jag både rekommende­rar dig att ta upp en diskussion om medicineri­ng med din läkare och att efterfråga en profession­ell samtalskon­takt. Vilket fokus samtalen bör ha inlednings­vis vet bara du. Det som har hänt och hur ditt liv ser ut i dag kanske behöver mycket utrymme i början, men jag hoppas att du också kan få hjälp att blicka framåt, identifier­a de hinder som finns på vägen mot dina mål och hitta sätt att kringgå dem. Kort sagt hoppas jag att du får all den hjälp som behövs för att optimera din livskvalit­et. Ingrid Gråberg, legitimera­d psykolog/psykologig­uide.se

Vi människor har oftast en enastående förmåga att anpassa oss efter de förutsättn­ingar som livet erbjuder oss

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden