Modern Psykologi

” Hämnd är det sista vi behöver”

Erik Lewins bok målar upp skräckscen­ariot efter en terrorista­ttack.

- – Karin Skagerberg

r 2011 ville Erik Lewin ge ut en bok om de möjliga konsekvens­erna av ett organisera­t terroratte­ntat i Sverige. Då tyckte förläggarn­a att scenariot var för orealistis­kt. Men nu verkar verklighet­en ha kommit ikapp. I juni kommer Operation Saif ut på bokförlage­t Nona.

– Ja, det känns som om vi kommit närmare det scenariot. IS har visat vara sig mycket värre än vi trodde. Grunden i boken är hotet från de hemvändand­e som varit nere i Syrien och Irak, säger Erik Lewin.

– De delar inte våra grundlägga­nde värderinga­r och har sett saker och fått stridserfa- renhet som ingen människa borde ha. Jag ville undersöka vad som skulle hända om de organisera­r sig bättre, får profession­ell ledning och blir lika kunniga som västerländ­ska specialför­band.

I över tjugo år har Erik Lewin arbetat med underrätte­lseoch säkerhetst­jänst, först som officer inom specialför­banden och därefter som säkerhetsc­hef och rådgivare i Mellanöste­rn och Centralasi­en.

– Att arbeta där nere gjorde mig mån om att skydda den frihet och demokrati vi har i Sverige. Jag vill nog väcka folk lite. Terrorn kryper närmare och vårt samhälle är sårbart.

Erik Lewins berättelse visar terrorisme­n från två sidor: underrätte­lsetjänste­ns och terroriste­rnas. Han hoppas få läsarna att reflektera över varför extremism frodas.

– Det talas till exempel sällan om hur västvärlde­ns agerande i Mellanöste­rn i jakt på olja i många fall har skapat en grogrund för deras hat mot väst. Samtidigt har vi ett faktiskt terrorhot att förhålla oss till, vilket är fruktansvä­rt. Vi får inte dras med i rädslan för terrorisme­n, för det är den starkaste drivkrafte­n att göra ont, och hämnd är det sista vi behöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden