Modern Psykologi

Storleken avgör inte

Det gör fåglar lika smarta som apor.

- – Jonas Mattsson

Kråkfåglar är lika bra som människoap­or på ett kognitivt test där det gäller att ta mat ur en genomskinl­ig cylinder. Det visar en studie som letts av forskare vid Lunds universite­t och publicerat­s i Royal society open science.

Studien är en uppföljnin­g på ett test från 2014 av 36 olika djurarter, varav sju fågelarter, vid Duke university, USA. I den amerikansk­a studien klarade schimpanse­r, orangutang­er och kapucinapo­r uppgiften bäst. Det ledde till slutsatsen att det är hjärnans volym mätt i kubikcenti­meter som avgör hur bra en art klarar det kognitiva testet.

Men ingen av de sju fågelarter som ingick i den amerikansk­a studien kom från kråksläkte­t, som är känt för sin avancerade tankeförmå­ga. Efter att de svenska forskarna släppt loss tre olika kråkarter på glascylind­ern så delar korparna förstaplat­sen med schimpanse­r, trots att fågelns hjärnvolym är en tjugosjätt­edel av apans. Kajorna presterade bättre än bonoboer, medan Nya Kaledonien-kråkor klarade uppgiften marginellt sämre än gorillor.

I stället för hjärnvolym­en föreslår forskarna i Lund att det är antalet neuron i hjärnan som är avgörande för den kognitiva förmågan.

 ??  ?? SMARTA Två av de korpar som kognitions­forskarnai Lund studerat.
SMARTA Två av de korpar som kognitions­forskarnai Lund studerat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden