Modern Psykologi

Här finns språket i hjärnan

Studie gav upphov till ny neurologis­k språkkarta.

- – Karin Skagerberg

När hjärnan organisera­r språk delar den in ord i olika kategorier och hela hjärnan är inblandad i processen, inte bara vänster hjärnhalva, som man tidigare trott. Det konstatera­r forskare som utifrån sina nya fynd konstruera­t en detaljerad karta över språket i hjärnan.

Sju försöksper­soner fick lyssna på flera timmars mänskligt tal i form av den populära podden Moth radio hour, där människor berättar självupple­vda historier. I studien, som publicerat­s i tidskrifte­n Nature, fick deltagarna ligga i en magnetkame­ra och lyssna medan deras hjärnakti- vitet studerades av forskare vid Berkeley-universite­tet i Kalifornie­n, USA. Forskarna kopplade ihop ord och begrepp i berättelse­rna med de delar av hjärnan som reagerade på dem.

Det är första gången man på detta vis studerat naturligt tal för att se vilka områden i hjärnan som korrespond­erar med olika typer av ord, vilket gett en dekvis ny bild av hur hjärnan arbetar när vi använder språket. Tidigare har man trott att språket varit begränsat till vissa delar av hjärnan. Det förvånade därför forskarna när de såg stor aktivitet i hela hjärnan, och i båda hemisfärer­na, när försöksper­sonerna

lyssnade på berättelse­rna. De såg också att ord som tillhör samma begreppsfa­miljer aktiverar gemensamma områden i hjärnan. Exempelvis aktiverade­s ett och samma område när deltagarna hörde ord som fru, mamma, gravid, make och familj. Dessa områden sammanföll även med regioner vars redan kända egenskaper motsvarar den typen av ord. Exempelvis hade ord som beskrev utseende ofta sin hemvist nära syncentrum.

Deltagarna i studien hade alla engelska som modersmål och trots att forskarna såg individuel­la skillnader dem emellan, konstatera­r de att språkkarto­rna hos försöksper­sonerna på det stora hela var mycket lika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden