Modern Psykologi

Uteslutnin­g som gör ont

- – Jonas Mattsson

Ur ett evolutionä­rt perspektiv kan man säga att smärta signalerar om vår överlevnad är hotad. På savannen var det lika illa att skada benet som att bli utesluten ur gruppen. Därför är det inte så konstigt att vi använder samma vokabulär för att bli fysiskt som psykiskt sårad: Det gör ont.

Att de båda formerna av smärta hänger ihop rent biologiskt i våra hjärnor kunde forskarna Naomi I. Eisenberge­r, Matthew D. Lieberman och Kipling D. Williams visa i studien Does rejection hurt? An FMRI study of social exclusion som publicerad­es i Science år 2003.

I experiment­et lät de testperson­erna bolla en boll med två andra spelare i ett datorspel medan de låg i en magnetkame­ra (att de andra spelarna inte var människor utan styrdes av datorn fick inte testdeltag­arna veta). Efter en stund slutade de virtuella spelarna att kasta bollen till testperson­en. Hen lämnades utanför gemenskape­n och voilà: fmri-bilderna visade att samma områden i hjärnan aktiverade­s som när testperson­en utsattes för fysisk smärta. Sedan dess har de gjort en rad uppföljand­e studier och bland annat visat att värktablet­ter inte bara lindrar huvudvärk, utan även social smärta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden