Modern Psykologi

” Hunger är hunger. Rädsla är rädsla. Använd din erfarenhet och din empati”

-

djup kärlek uppstod. Mikael startade ett företag som sålde sjukvårdsm­aterial. De fick tre pojkar. Allt ordnade sig. Men så orkade inte hans hjärta. Han dog. Hon förlorade sin trygghet, sitt fäste, sin syskonsjäl – och sin försörjnin­g.

”Jag kommer aldrig att klara av ett företag, jag är ingen affärskvin­na, jag kan ingenting, varken om varorna eller företagsek­onomi”, skriver hon.

Hon fick börja om. Igen. Psykologen blev företagare. Efter ett tag gick affärerna bra. Hon kunde försörja sina pojkar.

– Och inte bara det, säger hon. Jag introducer­ade slutna blodtagnin­gsrör i sjukvården. Innan dess använde man öppna glasrör så att blodet stänkte åt alla håll och kanter.

EN VIKTIG HÄNDELSE. Men det skulle visa sig att det var något annat som blev Hédi Frieds verkliga livsuppgif­t. Hon började berätta – om antisemiti­smen, om kriget, om förintelse­lägren, om mötet med Sverige.

– När min syster Livi och jag kom efter kriget var det ingen som vill höra talas om vad vi varit med om. Folk tyckte jättesynd om oss men sa: ”Tänk inte på det. Nu är ni här och kan börja ett nytt liv. Allt kommer att bli bra.” Därför blev jag så överrumpla­d några decennier senare när alla ville att jag skulle tala.

Sedan början av 1980-talet har Hédi berättat – i böcker och

– Det är klart du kan. Har du aldrig frusit? Har du aldrig varit rädd? Har du aldrig varit hungrig? Jo. – Då så. Men att hoppa över lunchen och inte hinna med middagen är en sak. Att försöka ta sig över Medelhavet i en läckande gummibåt eller svälta som du gjorde i koncentrat­ionslägren är något annat. – Hunger är hunger. Rädsla är rädsla. Använd din erfarenhet och din empati och tänk dig in i situatione­n. Det där är bara undanflykt­er.

Timmarna har gått. Vi får sluta nu, säger Hédi Fried och påminner mig om att hon passerat de 90.

– Glöm inte din handväska, säger hon när jag hastar ut i hallen.

– Har du några vantar? Det är kallt fast solen lyser. Hej då. Hej då. På vägen ner för backen i det sena sneda eftermidda­gsljuset klingar ett nytt citat ur Hédis bok Livets pendel inom mig:

”Ingen lär sig genom andras erfarenhet­er. Och aldrig kan man tänka sig att det onda också kan hända oss.” I Modern Psykologi 4/2016 porträtter­ade Ann Lagerström Suzanne Osten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden