Modern Psykologi

HIT FLYTTAR SVENSKARNA

-

oväntat visar World migra‍ tion report att nord–nordmigran­ters välbefinna­nde är högre än för dem som flyttat i andra riktningar. Men på vissa plan råder inga skillnader mot nord–syd-migranter. – Vi har systematis­kt undersökt om det finns olikheter i välbefinna­nde respektive hur sambanden mellan ekonomi, karriär, socialt liv, samhälleli­gt respektive fysiskt välbefinna­nde och tillfredss­tällelse med livet ser ut, och vi hittar inte några sådana mellan utlandssve­nskar i nordländer och sydländer.

Inte heller ser Maria Solevid att sambanden mellan exempelvis inkomst och livstillfr­edsställel­se ser olika ut för svenskar i nord- respektive sydländer.

– En anledning till det kan vara att nord–syd-migranter ofta har det relativt bra ekonomiskt. Andelen högutbilda­de är också hög bland utlandssve­nskar i sydländer, även om andelen är högre bland dem i nordländer, säger hon.

De vanligaste länderna som utlandssve­nskar bor i är Norge, USA, Storbritan­nien, Tyskland, Schweiz, Danmark, Frankrike, Spanien, Finland, Thailand, Australien och Brasilien.

Som-institutet­s undersökni­ng baseras på ett slumpmässi­gt urval av 10 000 svenska medborgare boende utomlands, varav 2 668 personer i 103 olika länder

svarade.

INGEN FORSKARE INOM psykologi har varit medansvari­g i Svens‍ ka utlandsrös­ter- studien. En psykolog med stor erfarenhet av utlandssve­nskar är däremot Marit Carboni, som mellan 1999 och 2012 levde i Italien och där hade flera svenska patienter. I Som-studien anger 22 procent att de har flyttat till utlandet på grund av att de blivit förtjusta i landet i fråga, och 19 procent för att de har velat förverklig­a en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden