Modern Psykologi

” Ett problem är att man slarvat bort kbt lite. Man har sålt ut det”

-

och kritiserad­e varandras forsknings­upplägg.

Vissa kbt-forskare menade i princip att kbt alltid kommer att ha högre evidens eftersom de har producerat fler studier. Psykodynam­ikerna svarade att nästan alla kbt-studier innehåller samma mätfel, eftersom patientern­a sållats så hårt att de inte speglade den kliniska verklighet­en.

Psykodynam­iker runt om i världen började forska allt mer och inlemma patienter med fler diagnoser i sina studier för att göra dem mer verklighet­strogna. Kbt-forskarna svarade att det inte går att ha patienter med fler diagnoser för då vet man inte vad man mäter!

Käbbel alltså. Nästan alltid propagerad­e man för det forsknings­upplägg som gynnade den egna behandling­sformen. Inte så himla vetenskapl­igt kan tyckas. De mest hängivna kbt-forskarna ansåg att det enda som var vetenskap var randomiser­ade studier med kontrollgr­upp. Så fanns det fortfarand­e en och annan psyko‍dynamiker som inte tyckte att man behövde forska alls. Inte särskilt vetenskapl­igt det heller.

HUR SER DET då ut i dag? Det beror på vem man frågar. Men internatio­nellt anses psykodynam­isk terapi, pdt, och kbt i dag som likvärdiga behandling­ar om man jämför stora grupper av patienter. Det ser lite olika ut vid olika diagnoser och besvär. Vid fobier, ångest och tvång så lutar det mot kbt. Vid relationsp­roblem och mer komplexa personligh­etsproblem finns en liten övervikt åt psykodynam­isk terapi. Men skillnader­na är större mellan olika terapeuter. Det är alltså viktigare att välja rätt terapeut än en speciell metod.

Gerhard Andersson är i dag kritisk till psyko‍terapi‍ forskninge­n. Det är det första som bubblar ur honom när jag ringer. Man vet sällan vad det är för fenomen man forskar om, säger han. De olika terapierna har så många likartade beståndsde­lar. Han kallar det för psykoterap­ins blockpolit­ik.

– Vi har inte full koll på vad som ingår i de respektive blocken. Miljöparti­et skiljer sig rätt mycket från sossarna, men de sitter i samma regering. Liberalern­a och sossarna har kanske mer gemensamt men de tillhör olika block.

Men om terapierna är sådana hopkok av okända ingrediens­er, är det då optimalt att testa dem som man testar en väl avgränsad läkemedels­molekyl?

Här hamnar Gerhard Andersson i ett resonemang om behovet av kompletter­ande studier om behandling­sinnehåll, liksom kvalitativ­a och naturalist­iska studier. Att man alltså på närmre håll undersöker vad som faktiskt händer i terapierna och forskar om psykoterap­ier i en klinisk vardag med patienter som inte lottas utan själva söker hjälp. Den sortens studier som Rolf Sandell genomförde och som nyss ratades och ansågs sakna evidens.

Gerhard Andersson anser att terapierna har närmat sig varandra så mycket att bilden blivit suddig. Bara en sådan sak som att psykodynam­ikerna har släppt in videokamer­an i terapirumm­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden