Modern Psykologi

Hon tämjde sorgen med fågelns hjälp

- – Karin Skagerberg

H SOM I HÖK HELEN MACDONALD [BROMBERGS 2016]

Det finns olika sätt för att hantera sorg. Vissa är, om inte sämre, så i alla fall ovanligare än andra. Som att bestämma sig för att tämja en duvhök. Det gör Helen Macdonald när hennes pappa plötsligt går bort och hon översköljs av sorg.

Som barn har hon lärt sig tämja falkar men att ta sig an en duvhök är något annat. De stora rovfåglarn­a är ökänt svåra att tämja. Just därför passar det bra, resonerar författare­n, som bestämt sig för att aktivt isolera sig från verklighet­en tillsamman­s med höken Mabel.

I den självbiogr­afiska som i hök beskriver Helen Macdonald hur duvhöken blir alltmer tam, medan hon själv blir mer otyglad. Hon blir folkskygg, försummar sitt arbete och börjar inse att den djuriska flykten kanske inte är den bästa utvägen. Det här är nämligen inte någon feel good- historia om att skaffa ett djur, hitta sig själv och komma ut lycklig på andra sidan. Och det är inte (bara) en kärleksför­klaring till duvhökar. Det är en historia om sorg. Om att orka bära den och lära sig att leva med den, i stället för att fly.

H

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden