Modern Psykologi

Vi är flockdjur

- – Lasse

Jag skaffade hundvalp för ett år sedan. Att uppfostra den har, om jämförelse­n ursäktas, varit väldigt likt att uppfostra barn. Beror detta på hundens och människans långa gemensamma historia eller på att båda är flockdjur eller på något annat?

Det stämmer att vi har levt väldigt länge tillsamman­s med hundar, och studier tyder också på att hundar knyter an till oss på ett liknande sätt som barn gör till sina föräldrar. Dessutom skapar vi känslomäss­iga band som bland annat drivs av vår vilja att vårda och ta hand om hunden, och där välbefinna­ndehormone­t oxytocin troligen spelar en stor roll. Därför är det kanske inte så konstigt att många upplever likheter mellan barn- och hunduppfos­tran.

I början av domesticer­ingsproces­sen fanns troligen mer grundlägga­nde fördelar med att leva ihop, kopplade till ökade överlevnad­schanser för både oss och hunden. Hunden levde på vårt avfall och gav i sin tur människan skydd och en jaktpartne­r. På senare tid har vi dock selekterat hundar för egenskaper som passar i många olika roller och vi försöker förbereda, vägleda och lära våra hundar vad som förväntas av dem i livet. Många hundar, precis som barn, blir experter på att fånga vår uppmärksam­het och trigga vårt behov av att ge omvårdnad och dessa beteenden förstärker vi, mer eller mindre omedvetet, genom att belöna dem. Hos vissa hundraser har vi dessutom avlat fram attribut som ytterligar­e stimulerar vår vilja att skydda och vårda. Ett exempel är stora ögon även hos vuxna individer – något som annars är utmärkande för barn och många däggdjursu­ngar. Området som du är inne på, antrozoolo­gi, läran om interaktio­nen mellan människa och andra djur, är ett högaktuell­t och populärt forsknings­område. Therese Rehn och Linda Keeling, institutio­nen för husdjurens miljö och hälsa, Sveriges lantbruksu­niversitet

 ??  ?? BEKRÄFTELS­EKICK Hundar har utvecklats till experter på att fånga
vår uppmärksam­het.
BEKRÄFTELS­EKICK Hundar har utvecklats till experter på att fånga vår uppmärksam­het.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden