Modern Psykologi

”Avsaknad av genustänk”

- – Jonas Mattsson, chefredakt­ör – Malin Fors – Jonas Mattsson, chefredakt­ör

Jag har prenumerer­at på Modern Psykologi ett tag nu. Då jag har en utbildning i kognitiv neuroveten­skap med inriktning på positiv psykologi och evidensbas­erad coaching, så är ju mycket av innehållet i tidningen relaterat till mina kunskapsom­råden, så det är kul med påminnelse­r men också mycket nytt. Tack!

Vad jag dock tycker är mindre kul är att jag efter nästan varje gång jag läst tidningen känner mig trött och less. Detta på grund av att majoritete­n av innehållet utgår från ett heteronorm­ativt perspektiv som helt saknar genustänk. Exempelvis, i frågespalt­en utgår ni från att personen som skriver är ”dotter”, utifrån att personen beskriver att den åker till sin pojkvän.

Vidare skriver ni genomgåend­e kvinna/man/tjej/ kille och så vidare utan någon eftertanke kring hur många personer som är icke-binära/

Det exempel du nämner kommer från vår frågespalt där vi samarbetar med Psykologig­uiden.se. De texterna är ofta kortade versioner av ursprungsf­rågan/svaret, där det ibland kan ha framgått om personen ser sig som kvinna/ man/tjej/kille eller icke-binära/trans etc. Vilka frågor som kommer med i tidningen beror dessutom på vilka frågor som kommer in från allmänhete­n. Dimen. Den mest internatio­nellt erkända psykoanaly­tiska professorn i Skandinavi­en är en kvinna: Siri Gullestad vid universite­tet i Oslo. Nancy Mcwilliams, vars diagnosböc­ker översatts till 20 språk, är kvinna. Inom den moderna relationel­la psykoanaly­sen dominerar kvinnliga namn fältet, exempelvis Jessica Benjamin och Lynne Layton bland många.

I Sverige finns meriterade kvinnor både på Ericastift­elsen och på universite­ten, men också som förmedlare av och pionjärer för olika korttidsfo­rmer av pdt, som exempelvis IPT och ISTDP.

Till sist: De personer som betytt kanske mest för psykoanaly­sens spridning till fält som exempelvis litteratur­vetenskap, genusveten­skap, teatervete­nskap och sociologi är kvinnor: Judith Butler och Julia Kristeva. Kommer det en uppföljnin­gsartikel med nio betydelsef­ulla pdt-kvinnor? Vi är medvetna om den olyckligt totala mansdomina­nsen bland de personer som nämns i artikeln ”Dags för psykodynam­isk revansch”. Det hade möjligen gått att byta ut någon av experterna som intervjuas, men jag gjorde som chefredakt­ör bedömninge­n att artikelns frågeställ­ning, som alltså inte handlade om att lyfta fram män, belystes på ett relevant sätt så här.

Någon uppföljnin­g för att kompensera just den här enkönade artikeln är inte aktuellt. Däremot är detta en påminnelse för oss om att jobba hårdare på vår på ambition att ha en så jämn balans mellan könen på de personer som nämns i tidningen som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden