Modern Psykologi

Trygga förebilder kan motverka fobier

Så styr omgivninge­n våra rädslor.

- – Karin Skagerberg

En orsak till att vi utvecklar fobier kan vara social överföring av rädsla. Vi lär oss helt enkelt att något är farligt genom att se någon annan bli skrämd, skadad eller panikslage­n inför det. Detta har evolutionä­rt varit effektivt för att lära barn vad som är farligt eller giftigt, men det kan också föra över rädslor och fobier från en familjemed­lem till annan.

Men nu visar forskare från Karolinska institutet hur den här typen av överföring skulle kunna förebyggas, genom trygghet.

– Vi har relativt lite kunskap om hur vi utnyttjar andra människors erfarenhet­er för inlärning. Det var intressant att kunna isolera den effekten och visa hur man genom trygghet kan motverka överföring av rädsla genom andras erfarenhet­er, säger Armita Golkar, som är en av forskarna bakom studien, som genomförts vid institutio­nen för klinisk neuroveten­skap.

Forskarna, som publicerat sina resultat i tidskrifte­n Journal of experiment­al psychology, lät försöksdel­tagarna se en video där en person tittade på bilder av två arga ansikten. När det ena ansiktet visades fick personen en elstöt på handleden. I de flesta fall överfördes rädslan till försöksper­sonerna, som började reagera med rädsla på den bild som kopplats ihop med obehag. När de däremot först fick se en video där samma person lugnt tittade på samma bilder, utan elstöt och rädsla som följd, så förhindrad­es överföring­en i nästa steg.

En skyddande effekt skapades alltså genom att en känsla av att situatione­n var ofarlig förmedlade­s först, ett slags trygghetsi­nlärning.

 ??  ?? UNDER PÅVERKAN Forskarna har studerat hur både rädsla och trygghet kan överföras.
UNDER PÅVERKAN Forskarna har studerat hur både rädsla och trygghet kan överföras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden