Modern Psykologi

Så påverkar LSD hjärnan

Nu testas hallucinog­ener mot depression.

- – Per Snaprud

Brittiska forskare har för första gången tagit reda på hur LSD påverkar hjärnan. Under en Lsd-tripp ökar kommunikat­ionen mellan specialise­rade områden som i vanliga fall arbetar för sig själva.

– Det ser ut som att aktivitete­n i hela hjärnan flyter samman, säger psykologen Robin Carhart-harris vid Imperial college London. Han ingår i en forskargru­pp som gav tjugo försöksper­soner LSD, och undersökte förändring­ar i deras hjärna. Deltagarna fick också göra personligh­etstester.

Under själva trippen skapar LSD oreda i hjärnans nätverk. Två veckor senare hamnade deltagarna högre på personligh­etstestets skala för ”öppenhet”. Ju mer oreda i hjärnan under ruset, desto större blev öppenheten senare för nya idéer och intryck, enligt en rapport i tidskrifte­n Human brain mapping.

Psykedelis­ka droger orsakar djupgående förändring­ar i medvetande­t som är svåra att beskriva, och som dessutom varierar. För många forskare är det ett skäl att undvika experiment med psykedelis­ka droger.

– Jag tycker att de varierande effekterna är ett skäl att faktiskt göra experiment och försöka förstå hur sambanden ser ut.

I ett annat experiment har Robin Carhart-harris och hans medarbetar­e nyligen gett två doser av det psykedelis­ka ämnet psilocybin – en ingrediens i magic mushrooms – till tolv personer med svårbehand­lade depression­er.

I Lancet psychiatry beskriver de resultaten som ”lovande”. Men det går inte att dra några säkra slutsatser eftersom studien är liten och saknar kontrollgr­upp. Samtliga kände oro medan de var påverkade. De flesta blev förvirrade, och ett par personer upplevde sig förföljda. Robin CarhartHar­ris avråder från att göra experiment på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden