Modern Psykologi

” Om det inte vore för hans psykiska sjukdom skulle han inte vara den forskare som han är”

-

han inte kunde någonting om (minns flodhästar­na och noshörning­arna), under fågelexper­ten William Drurys vingar. De brukade sitta i skogen och imitera fågelläten så att de kunde studera parningsbe­teende, konflikter och samarbete mellan fåglarna. Under William Drurys handlednin­g bestämde sig Robert Trivers för att bli evolutionä­r biolog.

– Jag visste att jag hade funnit var jag ville befinna mig.

Han har kallat Drury för ”mannen som lärde mig att tänka”.

Robert Trivers återvände till Harvard för att doktorera i biologi, under herpetolog­en Ernest Williams. Trivers bestämde sig för att studera ödlor på Jamaica och blev förälskad i ön – inte minst eftersom, som han säger, på den tiden kunde en vit man inte gå på gatan i Boston arm i arm med en svart kvinna.

– Så jag har alltid känt mig fri där på ett sätt som jag aldrig har känt mig här, säger han.

Han har bott på Jamaica till och från sedan 1968 och faller ofta in i jamaicansk dialekt och slang.

Robert Trivers har många historier att berätta från Jamaica. En handlar om ett väpnat rån på en klubb i östra Kingston, som han besökte eftersom han var nyfiken på om stället hade utvecklats så illa som han hört sedan han var där sist. När han gick in riktade två män sina pistoler mot hans huvud, medan tre ytterligar­e beväpnade män såg på. De tömde hans fickor på pengar och tryckte upp honom mot en vägg intill en man som blödde från huvudet. När nästa offer anlände kastade sig Robert Trivers ut genom dörren. När han anmält rånet till polisen fick han veta att de lokala myndighete­rna hade sanktioner­at bakhållet som en form av utomrättsl­ig bestraffni­ng av torskar. Men som vit, vars död skulle ha orsakat en omfattande genomsökni­ng av området, var han ett oväntat störningsm­oment. Så rånarna hade låtit honom fly.

Robert Trivers har också en familj på Jamaica. Han har två jamaicansk­a exfruar, fem barn och åtta barnbarn. En dotter är i dag rektor för en friskola i Harlem.

EFTER ATT HAN avlagt sin doktorsexa­men vid Harvard 1972 började Robert Trivers arbeta på universite­tet. 1977 sökte han fast anställnin­g, men den sköts upp tre år på grund av hans psykiska problem. I stället för att vänta omlokalise­rade han sig till University of California i Santa Cruz med fru och son i släptåg.

I Santa Cruz mötte Robert Trivers Huey Newton, då doktorand och ledare för den radikala afroamerik­anska medborgarr­ättsorgani­sationen Svarta pantrarna. De blev vänner och 1979 gick Trivers med i partiet – som han säger att han gjort ”en eller ett par olaglighet­er” för. Tillsamman­s skrev de en artikel för tidningen Science Digest om självbedrä­geri bland piloterna på Air Florida flight 90, som hade kraschat i Potomac-floden 1982, med 78 dödsoffer som följd. En vän, fjärilsexp­erten Bob Silberg-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden