Modern Psykologi

” Att ignorera mötet mellan arv och miljö är skrattre‍‍tande, om du är intressera­d av vetenskap”

-

noterar att positiva stämningsl­ägen stärker immunförsv­aret, något som äldre har större behov av.

Han föreslog idén för William von Hippel, som inte köpte den. Varför skulle det naturliga urvalet påverka ålderdomen, efter att vi slutat kunna reproducer­a oss? Men, argumenter­ade Trivers, vi kan fortfarand­e hjälpa till att uppfostra barnbarnen, som bär våra gener. Så von Hippel genomförde ett test, som visade att tendensen till positivite­t bland äldre korrelerar med ett starkare immunsyste­m. 2014 publicerad­e de fynden i Psycho‍logy & Aging och nu arbetar de på en långsiktig studie för att se om positivite­t predicerar senare immunfunkt­ion.

MEDAN VI ÄTER middag på en thairestau­rang nämner jag att en kollega till honom målat upp honom som en värsting. Som belägg nämner jag den gången då han högg en inkräktare i halsen.

– Är det att vara en värsting? undrade han medan han sörplade i sig sin soppa.

– Det är inte en värsting, det är någon som försvarar sitt liv. Jag var centimeter ifrån att dö.

Nåväl, emot honom talar hur han beskriver sitt svar på brottsling­arnas milda straff.

– Jag sökte upp dem båda två, eftersom jag var tvungen. Om polisen inte läxar upp dem, så får jag göra det.

En morgon såg han en av männen och stannade sin bil.

– ”Lyssna nu”, sa jag, ”om du vill råna mig, så råna mig vid vägkanten. Råna mig inte i mitt hem. Det är där mina barn bor, det är dit mina gäster kommer. Jag kommer att döda dig tre gånger om.”

I dag spar Trivers sina giftighete­r till dem som inte ser det legitima i hans arbete. Enligt William von Hippel avvisar människor evolutions­psykologi av ideologisk­a skäl. De till höger är rädda för att den ska frikoppla oss från ansvar, medan vänstern är rädd för att accepteran­det av nedärvda skillnader står i vägen för målet om social rättvisa. Enligt Robert Trivers ser många feminister och kulturantr­opologer honom som ”djävulen”. Å andra sidan kallar han dem för ”svagsinta” och ”nötter”. Fler gener uttrycks i hjärnan än i någon annan vävnad, säger han, och att ignorera mötet mellan arv och miljö är ”skrattreta­nde, om du på något sätt är seriöst intressera­d av verklighet­en eller vetenskap”.

Robert Trivers känner sig tacksam för allt som evolutions­biologin har gett honom. Den har tagit sig runt jorden till vilda och ofta ovälkomnan­de platser, och gett honom redskapen att analysera vad han har sett, från ödlor till vänsterrör­elser och grälande kärlekspar. ”Kort sagt”, skriver han i sin självbiogr­afi, ”skrev jag in mig i ett tankesyste­m som har låtit mig studera livet och leva det, ibland väldigt intensivt.” Matthew Hutson är journalist och författare till boken The 7 laws of magical thinking. Den här artikeln har översatts från Psychology Today av Jonas Mattsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden