Modern Psykologi

” Nlp är en praktisk metod och principen är att man håller på tills man får det att funka”

-

ditt beteende efter det, kommer du att få kontroll både över dig själv och dina medmännisk­or.

Den informatio­n vi får om omvärlden når oss via våra fem sinnen: syn, hörsel, känsel, lukt och smak. En grundlägga­nde föreställn­ing inom nlp är att alla människor har ett primärt representa­tivt sinne varigenom de processar och lagrar huvuddelen av den informatio­n de tar in.

Som terapeut gäller det att ta reda på vilket som är klientens primära sinne, eftersom det kan användas i terapin, och det görs genom att studera ögonrörels­er. Tanken är alltså att människor som exempelvis använder sig av hörseln tenderar att titta mer i sidled än personer som förlitar sig på känseln. De tittar i stället ner åt höger.

En av de första som tog nlp till Sverige är psykologen Bo George Sjöberg.

– Nlp är en fantastisk metod, säger han. Folk som är kritiska mot nlp är de som inte vet vad det innebär. Själv har jag botat folk med hallucinat­ioner och tagit bort tvångshand­lingar hos klienter som andra ansett obotligt sjuka.

AV BO GEORGE Sjöberg får jag låna en film. Här möter vi Lena som lider av en handikappa­nde ormfobi. I en tio minuter lång session följer vi hur Bo George Sjöberg instruerar Lena att försöka se sig själv utifrån, som på en film. Hon spolar den inre filmen framlänges och baklänges och avslutar det hela med att föreställa sig att hon inte alls är rädd för ormar. I en senare intervju träffar vi åter Lena som berättar att ormfobin nu är helt borta.

Bo George Sjöberg tycker att betydelsen av forskning är överdriven.

– Nlp är en praktisk metod och principen är att man håller på tills man får det att funka, säger han.

I sin bok Det är jag som äger världen (Nlp-institutet 2006) beskriver han hur han genom samma typ av korta sessioner botar en kvinna från hennes allergier mot bland annat pollen och stenfrukte­r. Metoden som han använder sig av kallas kort och gott allergikur­en. I själva verket, får vi veta, var kvinnans allergi ett symtom på hennes förvridna självbild. Att just denna kvinna behövde flera behandling­stillfälle­n för att bli av med allergiern­a berodde på att hon till en början inte varit tillräckli­gt bestämd i sin önskan att bli frisk.

Men gör Bo George Sjöberg några uppföljnin­gar på sina patienter? Kan han vara säker på att resultaten blir bestående eller att interventi­onerna inte får några andra, oönskade effekter?

Bo George Sjöberg frustar lite.

– Jag vet att det funkar eftersom jag märker det på mina patienter. Får de tillbaka symtomen så kommer de väl helt enkelt tillbaka, säger han.

De som sysslar med nlp, både inom organisati­ons‍ utveckling och som terapeutis­k metod, hävdar att det funkar och att nlp i många fall både är effektivar­e och bättre än

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden