Modern Psykologi

” Nlp går inte att utvärdera eftersom det inte är en vetenskap, det är en konstform”

-

troendet hos utövarna. Nlp går inte att utvärdera eftersom det inte är en vetenskap, det är en konstform, hävdar Richard Bandler skrytsamt i senare sammanhang.

Numera lanseras nlp som en metod som funkar för eller mot det mesta. Förutom att bota fobier och allergier sägs nlp fungera mot bulimi, schizofren­i och ångest. Det gör oss till bättre ledare och kommunikat­örer. Dessutom är det en populär underhålln­ingsmetod. Här används bland annat mer etablerade psykologis­ka tekniker som priming. Illusionis­ten planterar saker i publikens minne utan att den är medveten om det. Detta ska leda tankarna i en viss riktning och skapar då en känsla av och rätten att varumärkes­skydda begreppet. Efter flera stämningar landade de i en förlikning och i dag är nlp inget varumärke. Det finns en mängd organisati­oner, nationella och internatio­nella, som har olika certifieri­ngssystem för utövare, men i praktiken kan vem som helst kalla sig nlp practicion­er.

CHRISTINA AHLERUP OCH Anna Ramberg har jobbat med ledarskap i decennier och är båda certifiera­de hos en internatio­nell organisati­on. De är noga med att påpeka att de aldrig skulle arbeta med människor som inte mår bra, inte heller bedriva terapi.

De använder konsekvent ”du” i stället för ”ni”, trots att vi är så många. De ställer hela tiden frågor till oss i publiken. ”Skulle det vara intressant för dig att bli en gladare och lyckligare människa?”

Vi får göra lite övningar. Vi testa hur det kan gå till att ändra sitt sinnestill­stånd genom att ändra kroppshåll­ning. Vi övar också på att förstå hur andra tänker. Då uppmanas vi att ställa oss upp och tänka på en specifik händelse. Sedan ska vi byta plats i rummet och försöka se oss själva utifrån i samma situation, lite som Bo George Sjöberg gör när han botar fobier. Det är inga konstiga eller obehagliga övningar. Men det är ändå något som skaver.

För att läsa om nlp, att prata med utövare, att se filmer eller lyssna på föreläsnin­gar är att bli förvirrad.

 ??  ?? BRETT INNEHÅLL Det mesta tycks gå att klämma in under nlpetikett­en.
BRETT INNEHÅLL Det mesta tycks gå att klämma in under nlpetikett­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden