Modern Psykologi

” Det finns en oärlighet som jag vänder mig emot”

-

Oskar Henrikson är legitimera­d psykolog och arbetar med organisati­onspsykolo­gi och ledarskap.

– När jag läser om nlp så känner jag igen mycket. Nlp tycks exempelvis använda sig av olika tekniker för exponering, alltså att gradvis utsätta sig för känslor eller situatione­r. Så arbetar vi även inom den etablerade psykologin och det är en väl beforskad metod.

– Men, säger han, plötsligt dyker det upp andra komponente­r som snarare verkar bygga på rena antaganden, som att vi har ett undermedve­tet som inte förstår ordet nej. Vetenskapl­iga fakta och rena fantasier presentera­s på samma sätt. Till och med jag som är legitimera­d psykolog och som arbetar med det varje dag blir förvirrad.

Oskar Henrikson baserar sitt arbete på två mer vetenskapl­igt underbyggd­a metoder, acceptance and commitment therapy (ACT) och organizati­onal behavior management, där man vet att de funkar och där resultaten går att mäta.

– För att veta om en interventi­on fungerar så måste vi först veta att alla komponente­rna är vetenskapl­igt relevanta. Med experiment­ella studier kan vi testa av varje enskild komponent. Men sätter vi ihop dem till ett paket så måste vi ju också testa att de fungerar tillsamman­s.

Blandninge­n av beprövade metoder och tekniker i nlp, som bygger på ickeunderb­yggda idéer om hur psyket fungerar, skapar problem ur ett konsumentp­erspektiv.

– Varudeklar­ationen blir ju väldigt otydlig. För livsmedel räcker det ju inte med att man testar hälften av ingrediens­erna. Det finns en oärlighet i det här som jag vänder mig emot.

– Det kallas för survivorsh­ip bias, säger Osrkar Henrikson. Det är ju främst människor som har positiva upplevelse­r som går ut och berättar om metoden. Vi hör aldrig talas om misslyckan­den eftersom de inte får samma utrymme.

Oskar Henrikson tycker visserlige­n att lekmannate­rapi har sitt existensbe­rättigande. Det han vänder sig emot är om metoder försöker ge sken av att de är mer vetenskapl­iga än de är.

– Om vi säger att vi är glada amatörer som plockat upp några spännande forsknings­rön och blandat det med egna knep som vi tycker funkar, så är man ju ärlig. Men jag tycker att man ska vara öppen med vilka metoder som är vetenskapl­igt utvärderad­e och vilka som inte är det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden