Modern Psykologi

Sex för nyanlända

- TEXT

Därför behöver ensamkomma­nde ungdomar kompetenta vuxna att prata med om sex och relationer.

Kunskaper om sex och samlevnad brister ofta hos gode män, personal på asylboende­n och Hvb-hem, liksom hos andra vuxna som finns runt nyanlända ungdomar. Det menar psykologen Erik Rova och distriktss­köterskan Jonas Jälmbrant, som därför håller utbildning­ar för vuxna som möter flyktingun­gdomar i hur man pratar om sex och relationer.

– Sådana samtal hjälper ungdomarna att orientera sig i samhället, hitta strategier och göra val som är hälsosamma. På kursen tar vi upp grundlägga­nde sexualkuns­kap, sexualjuri­dik och verktyg för att prata med ungdomarna, säger Erik Rova.

Utbildning­en togs fram för några år sedan efter att ensamkomma­nde ungdomar varit inblandade i flera rättsfall med sexuella övergrepp i Umeå, både som utsatta och förövare. Jonas Jälmbrant tillägger att övergrepp inte har med etnicitet att göra, utan finns i hela samhället.

– Det är inte så att etniska svenskar är några genier på samtycke, det pekar mängden sexualbrot­tsanmälnin­gar på. Däremot saknas kunskap, menar Jonas Jälmbrant, som också håller i ett forsknings­projekt om nyanlända ungdomar tillsamman­s med Monica Christian- son på institutio­nen för omvårdnad vid Umeå universite­t. När han gjorde två intervjust­udier med unga nyanlända var det få som hade haft sexualunde­rvisning i sina hemländer. Många hade inte heller fått det i Sverige.

SARA MARKSTRÖM JOBBAR på stödboende­t Paloma i Umeå, där Rova och Jälmbrant har hållit sin utbildning. Här bor ungdomar av alla kön, men mest killar mellan 18 och 21 år. De flesta kommer från Afghanista­n, Eritrea och Somalia. Många vet inte hur barn blir till eller hur de ska skydda sig mot könssjukdo­mar. En del tycker att det är svårt att prata om sex.

– Ämnet är haram (förbjudet) i deras kulturer och har aldrig vidrörts. Vi måste ha kulturkomp­etens och inte bara stövla in. Vi går försiktigt fram, frågar om det känns okej och förklarar varför det här är viktigt, säger Sara Markström. Utbildning­en har också hjälpt personalen att få mer kunskap och bli bekväma med ämnet. De behöver till exempel veta vad kvinnlig könsstympn­ing egentligen innebär. Det är också viktigt att prata med ungdomarna om vad de har haft för relation till det motsatta könet.

– En del killar tror i början att det är fritt fram. De har inte tidigare träffat tjejer som får gå ut själva och göra egna val, säger hon.

Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor, MUCF, har nu fått i uppdrag av reger-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden