Modern Psykologi

Brist på kunskap

-

ENLIGT EN RAPPORT från MUCF skapar själva migrations­processen också sexuell riskutsatt­het, något som distriktss­köterskan Jonas Jälmbrant märkt i de killgruppe­r han leder.

– Många nyanlända har varit med om sexuellt kränkande situatione­r och övergrepp. I vissa länder definieras händelsern­a inte som övergrepp, och då kan det vara skönt att få bekräftat att det som hände inte var okej, säger han.

I grupperna tar han upp saker som sex, lust och skydd men också sociala koder och kulturkroc­kar. Han brukar fråga hur det skulle gå för honom att ragga i Afghanista­n.

– Då skrattar alla och säger ”det går inte, du fattar inte hur du ska bete dig”.

Hbtq-frågor är ett annat viktigt ämne. Många av de nyanlända ungdomarna kommer från länder där samkönade relationer är straffbara.

– Sexuell läggning och könsidenti­tet kan också vara anledninge­n till att ungdomen flytt, men att hen inte vågat berätta det för svenska myndighete­r, säger Jonas Jälmbrant. I Modern Psykologi 4/2016 skrev Jennie Aquilonius om pedanter. Den första maj i år hade 4 382 barn sökt asyl i Sverige. Av dem var 1 092 ensamkomma­nde.

MUCF konstatera­r i rapporten Fokus 15 att forskninge­n om unga nyanländas sexuella och reprodukti­va rättighete­r är bristfälli­g. De studier som myndighete­n ändå tagit del av visar att rättighete­rna är starkt kopplade till informatio­n och att det behovet inte tillgodose­s.

Enligt Fokus 15 är kunskapsni­vån hos skol-, SFI-, och boende‍personal generellt för låg och ofta missar SFI, vuxen‍utbildning­en och språkintro­duktionskl­asser att erbjuda sex- och samlevnads­undervisni­ng. Källa: Migrations­verket och Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor, MUCF.

 ??  ?? SAMLEVNAD Kunskapen om sex och jämställdh­et varierar bland nyanlända ungdomar.
SAMLEVNAD Kunskapen om sex och jämställdh­et varierar bland nyanlända ungdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden