Modern Psykologi

Så funkar litium

- – Jenny

och ändå förmå sig till att trösta barnet när det behövs. Din pappa tar din längtan efter mamma som personliga påhopp och reagerar med att bli sur. Det är begripligt. Men det är inte vad man förväntar sig av en förälder som har en trygg och tillitsful­l relation till sitt barn. Kanske är det så att trots att du har bott hos honom då och då under hela ditt liv, så är ni lite av främlingar för varandra. Ibland behövs det faktiskt profession­ell hjälp för att man ska kunna öppna sig och visa sina innersta tankar, vilket krävs för att en stark anknytning ska utvecklas.

Det väcks också några frågor hos mig som inte har med din mamma och pappa att göra. En sådan är vilken roll kompisar, saker, kläder och boendeomst­ändigheter eventuellt kan spela för dina känslor. När man blir lite äldre så blir ju kompisar mycket viktigare än föräldrar. Är det kanske så att du tillbringa­r mycket tid med vänner när du är hemma, men är helt hänvisad till umgänge med pappa under pappa‍ helgerna? Ytterligar­e en fråga jag vill väcka är om det finns något personligh­etsdrag hos dig, som skulle kunna bidra till den här kvardröjan­de separation­s‍ångesten hos dig. Har du även i andra sammanhang lätt för att fastna i känslor eller ältande? Utvecklar du väldigt snabbt vanor och rutiner? Vi människor är väldigt olika, och medan vissa har lätt för att gå vidare så lever andra kvar länge i gamla känslor och vanor. Kanske, kanske är din ledsenhet bara en skugga från det förflutna som du behöver en liten ”knuff” för att kunna släppa.

Nu har jag försökt att vrida och vända på ditt problem och titta på det ur flera olika synvinklar. Om du inte tycker Vad gör ämnet litium i hjärnan när det används som medicin?

Det är sedan ett 60-tal år känt att behandling med grundämnet litium ofta har en humörstabi­liserande effekt och därmed förbättrar livskvalit­én på ett dramatiskt sätt för många med bipolär sjukdom. Exakt hur detta sker är inte helt klarlagt, men flera möjliga verkningsm­ekanismer som kan fungera var för sig eller tillsamman­s har presentera­ts. Sammantage­t talar mycket för att den lilla litiumjone­n (Li+) ersätter andra positiva joner, såsom Na+ och K+, i processer som är fundamenta­la för hur nervceller kommunicer­ar med varandra och påverkar hur nervceller reagerar på vissa ämnen. Sådana litiumeffe­kter har bland annat visats på just de system som är involverad­e vid reglering av känslor, stämningsl­äge och minne. På senare år har också visats att litium har positiva effekter på olika inflammato­riska och nervcellss­kyddande system. Det kan i sig vara betydelsef­ullt vid behandling av bipolär sjukdom men också vid andra neurologis­ka sjukdomar, såsom MS, ALS och alzheimerd­emens. Litium hjälper dock inte alla patienter, varför forskning pågår för att utveckla blodtester som i förväg kan visa vem som har god effekt av litiumbeha­ndling. Lena Backlund, överläkare, Norra Stockholms psykiatri, Karolinska institutet

att du kommer framåt genom att tänka på saken själv skulle du kunna ta med dina egna, och kanske även mina, tankar till en samtalskon­takt, kanske hos skolkurato­rn eller på ungdomsmot­tagningen, och fortsätta att utforska olika ledtrådar. Möjlighete­n finns förstås också att sluta åka till

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden