Modern Psykologi

Extrem feminism?

- – Carl Eric Linn – Jonas Mattsson, chefredakt­ör

Jag har några reflektion­er om artikeln ”Så frigör du ditt barn …”. Den tycks förutsätta att människor är fullständi­gt lika oavsett kön (bortsett från könsorgane­n). Vad jag förstår är detta en något föråldrad idé, som främst var populär bland uttalade feminister. Borde inte denna extrema utgångspun­kt ha kommentera­ts i samband med artikeln?

En kommentar till språket. Jag har inte tidigare hört att det flata slagträet i brännboll skulle kallas racket, men i så fall borde ordet behandlas rätt. Det heter inte ”en (eller ett) rack”, det är i så fall ett slags hylla. Talar vi om slagredska­p så används ”en racket” i bland annat tennis. Bättre korrekturl­äsning, tack. Tack för ditt brev om artikeln på sidan 60 i Modern Psykologi 6/2016. Den bygger på tanken att barn inte ska begränsas i onödan av olika normer, snarare än på tanken att det inte existerar några som helst skillnader mellan pojkar och flickor utöver könsorgane­n.

Den enda skillnaden som uttrycklig­en förnekas i artikeln gäller kläd- och färgprefer­enser, och där har jag svårt att se några medfödda skillnader som till exempel gör att flickor skulle vilja ha både kjol och byxor medan pojkar bara skulle vilja ha byxor.

Att artikelns budskap skulle vara föråldrat eller extremt har jag svårt att se. På Skolverket. se kan vi läsa:

”Skollagen och samtliga läroplaner uttrycker tydligt att förskolan och skolan har ett uppdrag att motverka traditione­lla könsmönste­r och att alla som arbetar i förskolan och skolan ska ge möjlighet för alla barn och elever att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsnin­gar utifrån kön.”

Angående din språkkomme­ntar så handlar det inte om korrekturl­äsning utan om ordval. ”Rack” står med i Svenska Akademiens ordlista som vardaglig form av ”racket”.

 ??  ?? TRÖTTSAMT Brevskriva­ren är trött på striden mellan olika psykoterap­iinriktnin­gar.
TRÖTTSAMT Brevskriva­ren är trött på striden mellan olika psykoterap­iinriktnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden