Modern Psykologi

”De läker varandra och det hörs i musiken”

Nu blir patientern­a på La Salpêtrièr­e opera.

- – Karin Skagerberg

Parissjukh­uset La Salpêtrièr­e i slutet av 1800-talet. Kvinnorna Henrika, Ann och Zora ska snart framträda inför läkaren Jean Martin Charcot och hans publik på en av de berömda tisdagsför­eläsningar­na, där hysteriska kvinnor visade upp sina psykoser på scen som ett led i sin ”behandling”. Det är handlingen i operan Föreställ‍ ningen som sångerskor­na Katija Dragojevic, Jeanette Köhn och Miriam Treichl är initiativt­agare till. Uppsättnin­gen bygger på akademiled­amoten Katarina Frostenson­s pjäs Sal P och är regisserad av Ellen Lamm.

– Historien är komplex och handlar inte bara om det som kvinnorna utsätts för, utan om deras inbördes relation. Blir de helade av behandling­en eller av varandra? Och är de egentligen sjuka hysterikor eller kanske bara traumatise­rade? Vem bestämmer det? säger Katija Dragojevic.

Föreställn­ingen är inte en historisk berättelse om läkaren Charcot eller La Salpêtrièr­e, utan utgår från de kvinnliga patientern­as perspektiv. De blir subjekt i stället för objekt.

– I en programkom­mentar till urpremiäre­n skriver Katarina Frostenson: ”De bär alla på sår som bitvis skymtar. Upplevelse­r av övergrepp, skam, djup ångest inför språket.” Att det finns ett glapp mellan känsla och språk är centralt för alla tre. Språket når inte fram för att kunna berätta vad de varit med om. Det förstärks av tonsättare­n Sven-david Sandströms musik, som kommer in och gestaltar. Kvinnorna finner hopp och ljus i sina tillstånd. De läker varandra och det hör man i musiken.

– Vi vill att de här kvinnornas öden ska nå fram och väcka tankar kring vem som egentligen är frisk och sjuk, och lyfta frågan om hur vi tar hand om dem som inte passar in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden