Modern Psykologi

” Ingen vill aktivt skada grupper som ses som varma och inkompeten­ta ”

-

en grupp 25-åringar i slutet av en föreläsnin­g om sexism och rasism på arbetsplat­ser? Lycka till med din arbetsinte­rvju? Det är väldigt svårt att undvika att lämna publiken med panik i blicken.

DET FINNS EN tydlig koppling mellan kroppssprå­k, stereotype­r och kön. I New Yorks tunnelbana sitter en rad lättsamt formulerad­e vett- och etikettför­maningar uppsatta i vagnarna. Bara en av dem är könsspecif­ik: ”Dude, stop the spread” står det intill en bild på en man som sitter med benen så brett i sär att medpassage­rarna knappt får plats. Det är en uppmaning att sluta med det som kommit att kallas för manspreadi­ng, mäns tendens att sitta väldigt bredbent. I Sverige har fenomenet uppmärksam­mats av bloggen Macho i kollektivt­rafiken, som publicerad­e anonymiser­ade bilder på skrevande män i Stockholms tunnelbana.

– Kvinnor lär sig att ha en hållning som tar upp mindre plats. De är mer benägna att göra kraftlösa poser som att röra vid sin hals och sina ansikten, att kura ihop sig och att försöka vara nätta. Män lär sig att vara stora och ta upp plats, säger Amy Cuddy.

– Min son är 13 och när han började sexan såg jag väldigt tydligt hur hans tjejkompis­ar ändrade sitt kroppssprå­k. De sprang inte längre runt med ar- marna i vädret och hjulade. När flickor kommer upp i den åldern blir de mer medvetna om vad som anses som attraktivt. De börjar bete sig i enlighet med könsstereo‍typer som handlar väldigt mycket om makt och maktlöshet, som säger att det är männen som bestämmer. Det bekymrar mig för jag tror att det påverkar även det psykiska, att kvinnor blir mindre benägna att ta plats och dela med sig av sina idéer.

AMY CUDDY MÄRKTE också när hon undervisad­e på Harvard att kvinnliga studenter både pratar mindre och krymper ihop fysiskt. I stället för att räcka upp handen rakt upp som de manliga studentern­a tenderar de att höja den försiktigt i 90 graders vinkel. De kvinnliga studentern­as tystnad blir problemati­sk på en utbildning där hälften av betyget bygger på aktivt deltagande i föreläsnin­garna, och där det råder en betygsklyf­ta mellan könen.

Amy Cuddy har gett sina kvinnliga studenter rådet att i stället för att sitta med korsade ben höja sina stolar så mycket som möjligt och samtidigt ha fötterna i golvet för att göra sig så stora som de kan. Och Wonder Woman- poserna kan användas som ytterligar­e en metod för att jämna ut oddsen.

– Även om du tillhör en diskrimine­rad grupp kan du ha en känsla av personlig kraft. Vi kan inte undvika andra människors fördomar. Somliga väljer att hantera det genom att vara aktivister och det är fantastisk­t. Men alla vill inte göra det till sin identitet att försöka förändra institutio­nerna. Kan jag ge dem några verktyg som kan hjälpa dem? Det är grunden för mitt arbete. I Modern Psykologi 3/2016 skrevjonas­cullbergom­psykologin bakom masskjutni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden