Modern Psykologi

Det viktiga är att sätta upp meningsful­la mål.

- TEXT

Victoria Carlsöö driver en reklambyrå och är ensamståen­de mamma. Samtidigt hinner hon träna flera gånger i veckan, ha folk över på middag, göra aktivitete­r med sonen och inte alltför sällan unna sig en massage eller pedikyr. Hon är vad man kan kalla produktiv.

– För mig är planering a och o, säger hon som förklaring till att hon hinner med allt.

– Planerar jag inte får jag varken in det som är viktigt för min son eller för mig i våra liv. Våra kvällrutin­er är viktiga eftersom vi behöver mycket sömn. Det är också timmarna på kvällen efter att han somnat som är min egen tid. Då vill jag kunna koppla av och inte ha jobb som väntar. Också det handlar ju om planering – jag behöver fokusera när jag är på jobbet, säger Victoria Carlsöö.

Hon försöker att boka in alla sina jobbmöten på två dagar i veckan. När hon sedan är på möten hos kunder passar hon på att samtidigt uträtta ärenden som behöver göras i den delen av stan.

– Jag gör listor för att komma ihåg, men inte varje dag. Jag har en liten anteckning­sbok som jag bär med mig och på söndagen brukar jag skriva ner vad som ska ske när och var under veckan. Då har jag koll på läget.

ETT VISST MÅTT av planering och att ha en känsla av kontroll är enligt organisati­onspsykolo­gen Johan Grant ett gemensamt kännetecke­n för effektiva personer. Att göra mycket och ha många bollar i luften är det däremot inte. Det är nämligen skillnad på att göra saker och att få saker gjorda, menar han.

– Bara för att det händer en massa – man svarar på mejl och i telefon, har möten och fullt upp hela dagarna – så betyder det inte att jobbet går framåt. Man kanske ändå inte känner att man vet vart det är på väg eller om man ens gör framsteg, vilket i längden är otroligt destruktiv­t.

Johan Grant har i över 20 år arbetat som konsult inom organisati­onspsykolo­gi och ledarskap. Man kommer inte ifrån att det är en viss typ av människor som är sådär produktiva, menar han.

– De är ofta beredda att jobba väldigt hårt för att få resultat. Tanken att ”bara man har roligt på jobbet och en bra chef, så blir alla produktiva”, stämmer inte riktigt. Det ligger alltid hårt jobb bakom.

En annan nyckel är enligt Johan Grant att vara ärlig med sina prioriteri­ngar och erkänna om du till exempel väljer att arbeta mycket på bekostnad av något annat i livet.

– När det gäller att hitta balansen i det så kallade livspussle­t så kan man som riktig karriärist faktiskt glömma det.

Arbetar båda föräldrarn­a 55 timmar i veckan så lurar de sig själva om de påstår att barnen ändå kommer först, påpekar han.

– Då behöver man inse att man just nu prioritera­r arbetet och i stället vara beredd att ta konsekvens­erna av det och diskutera varför - med både sig själv och sin familj.

Johan Grant understryk­er vikten av förståelse för varför man beter sig och arbetar som man gör – det man gör måste kännas meningsful­lt. Men vad gäller mål höjer han ett varningens finger.

– Vi har en övertro på ”tydliga mål”. Det låter bra, men att målen är superkonkr­eta är inte avgörande. Det finns männ-

Var ärlig med dina prioriteri­ngar och erkänn om du väljer att arbeta på bekostnad av något annat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden