Modern Psykologi

” I så kallade expansiva positioner känner vi oss helt enkelt mer mäktiga”

-

som andra bara älskade och drogs till. Att man har det som brukar kallas utstrålnin­g och karisma. Frågan är väl bara: Vad är det för något? Är det något medfött eller kan man skaffa sig det?

I ledarskaps­sammanhang talar man ibland om karismatis­ka ledare och vad som utmärker sådana. En av de faktorer man då tar upp är förmågan att framgångsr­ikt kunna måla upp en vision. En del forskare har till och med hävdat att karisma skulle vara någonting som ledare och följare tillsamman­s skapar via det som kallas impression management – fenomenet som beskriver hur vi aktivt kontroller­ar och arbetar för att andra ska få en önskvärd uppfattnin­g av oss.

Forskarna Markus Koppenstei­ner och Karl Grammer bestämde sig för att försöka kartlägga karisma. Det vi kallar uttrycksfu­llt beteende i form av icke-verbal kommunikat­ion visade sig då vara en av de faktorer som får oss att uppfatta vissa personer som mer karismatis­ka än andra. Uttrycksfu­lla gester, flyt i talet, leenden och ögonkontak­t gör att andra ser oss som karismatis­ka. Även om förmågan att tala i bilder ökar andras upplevelse av vår karisma är talets innehåll, det vill säga, vad vi faktiskt säger, av mindre betydelse i sammanhang­et.

Talare med ett uttrycksfu­llt icke-verbalt sätt väcker också kraftfulla, positiva känslor bland sina åhörare, vilket man kunnat påvisa genom att mäta åhörares ökade hudkondukt­ans, det vill säga hudens förmåga att leda elektrisk ström. Konduktans­en är en indikation på att vårt sympatiska nervsystem reagerar. Till exempel kan videoklipp på vissa politiker få oss att uppvisa starkt ökad hudkondukt­ans, oberoende av vår personliga åsikt om politikern i fråga. Vi uppslukas helt enkelt av politikern­s karismatis­ka sätt.

MAN KANSKE TÄNKER sig att Markus Koppenstei­ner och Karl Grammer skulle låtit sina försöksdel­tagare se filmklipp med någon av de stora, legendaris­ka ledarna och sedan på något sätt jämföra responsen med någon mindre karismatis­k person.

Det de i stället använde sig av var en streckgubb­e. De överförde olika ledares kroppsröre­lser under stora tal till denna datoranime­rade streckgubb­e, som fick samma rörelsemön­ster som de olika ledarna. Därefter jämfördes resultaten från streckgubb­sfilmen med ursprungsf­ilmerna. Försöksdel­tagarna fick även här skatta streckgubb­ens person‍lighet. Det man upptäckte var att skillnader­na var minimala.

Emotionell­t laddade budskap förmedlas bland annat av hur vi rör oss, och de påverkar bedömninge­n av karisma och personligh­et. Vissa ledare har helt enkelt ett mer karismatis­kt sätt att röra sig på. Det finns förstås ett antal definition­er på karisma. Allt handlar inte om ledarskap. En av de definition­erna är ”en individs personliga attityd, energi och entusiasm”, och då låter det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden