Modern Psykologi

Tycka lika

-

Intrycket andra får av oss påverkas av om vi tycker lika.

Tycker vi om att ägna oss åt liknande aktivitete­r leder det till att vi gillar varandra mer än om vi inte skulle ha haft dessa förenande aktivitets­preferense­r. Detta kallar man inom psykologin för aktivitets­likhet.

Har vi liknande åsikter om saker och ting hyser vi en större respekt för varandra. Detta kallar man för attitydlik­het. före mötet, någonstans där du kan vara ensam.

Visst är det helt fantastisk­t att vi kan fatta ett beslut om att fysiskt agera på ett visst sätt för att påverka våra hormoner, känslor och vår tro på oss själva. Och när vi tror på oss själva så utstrålar vi ju även någonting helt annat än när vi inte tror på oss själva.

När vi fysiskt tar plats i en så kallad expansiv kroppsposi­tion står vi bredbent med armarna i midjan eller upp i luften. Vi kan också sitta ner, men se till att bre ut oss med benen uppe på en stol eller ett bord och ha armarna bakom huvudet.

Jag vet att det ser arrogant ut, så du ska alltså inte inta denna kroppsposi­tion under ett möte. Men som sagt: Kroppsposi­tionen påverkar vårt inre och det kan räcka med så kort tid som två minuter.

NÄR EN BEBIS hör att en annan bebis är ledsen börjar hen själv att gråta, men hör hen sig själv gråta på en inspelning utlöser det inte samma ledsna reaktion. Empati, som man kanske kan tro är en social förmåga vi med åren lär oss, verkar vara något vi föds med. Våra känslor är en signal till vår omvärld om vår egen upplevelse. Och att korrekt kunna läsa av och reagera på andras känslor är en viktig förmåga för oss. Hur skulle vi kunna anpassa oss till andra om vi inte kunde tolka när en situation är fredlig, orolig eller hotfull? Sinnesstäm­ningar och känslor smittar lätt. När andra ler blir vi glada. När andra har ont reagerar vårt smärtcentr­um. Detta innebär ju således att vi med våra känslor kan påverka andra i antingen positiv eller negativ riktning.

Det är sällan vi kan behålla

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden